Marți, 24 septembrie, a avut loc prima Conferință Națională de Prevenție Medicală, găzduită de Palatul Parlamentului, în parteneriat cu cele două Comisii pentru sănătate, din Senat și Camera Deputaților. În prezența specialiștilor din domeniul medical, ai autorităților centrale, mediului de afaceri din sectorul medical și reprezentanților legislativului, tema dezbătută a fost Rolul Prevenției Medicale în Modernizarea Sistemelor de Sănătate. Principalul subiect asupra căruia participanții la dezbateri au fost de acord este cel că rata mare de succes a programelor de prevenție și scăderea costurilor cu sănătatea se poate asigura doar dacă măsurile aplicate sunt sustenabile și constante, alături de înțelegerea faptului că efectele prevenției nu sunt imediate, ele se văd în timp.
„Pentru a aplica măsuri de prevenție, avem nevoie de personal medical. De aceea, am profitat de prezența reprezentanților Ministrului Sănătății pentru a le spune că trebuie să găsească soluții ca toți absolvenții de medicină să își găsească loc în programele de rezidențiat. Doar așa vom avea suficient de mulți medici în toate zonele din țară, inclusiv în rural, pentru ca populația să poată merge cât mai des la controale și să depisteze la timp eventuale afecțiuni.”- Sebastian Radu, deputat social democrat buzoian, membru al Comisiei pentru sănătate și familie
Un alt punct asupra căruia s-a căzut de acord este necesitatea informării pentru ca programele de prevenție și screening să aibă succes. Atât din partea autorităților și entităților care activează în domeniul sănătății, dar și din partea populației. „Trebuie să ne formăm copiii pentru a dezvolta comportamente preventive și să ne educăm fiecare în acest sens. Finanțarea pentru programele de prevenție și screening este în creștere, arată cifrele prezentate în cadrul conferinței. Ceea ce este îngrijorător de scăzut, este procentul de persoane care conștientizează importanța controalelor periodice și aplicarea măsurilor preventive, cum ar fi vaccinarea. Informarea cu privire la ceea ce trebuie să facem pentru a ne proteja sănătatea este primul pas spre scăderea ratei de îmbolnăviri și decese care pot fi prevenite. Și pentru că se apropie sezonul rece, doresc să profit de această ocazie și să încurajez pe toată lumea să se vaccineze antigripal, în special pe cei cu risc ridicat de îmbolnăvire”, a menționat Sebastian Radu.