Vineri, 23 martie 2018, la Buzău, a avut loc o întâlnire a reprezentanților Direcției Agricole Județene cu fermieri din zonă pentru o discuție legată de formele de asociere în agricultură și avantajele pe care le prezintă acestea. Formele de asociere sunt încă privite de fermieri cu o oarecare reticență, având încă vie amintirea fostelor CAP-uri, în care calitatea de membru nu era opțională. În zilele noastre însă, apartenența la o cooperativă agricolă vine cu o serie de avantaje pentru fermieri sau producători.
Acestea dau posibilitatea accesării unor fonduri europene la care un fermier singur nu poate aplica, oferă posibilitatea unei asocieri de forțe în protejarea intereselor sau o mai bună gestionare a resurselor. La această întâlnire de informare a participat și parlamentarul PSD buzoian, Dănuț Păle care este vicepreședintele Comisiei pentru agicultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.
[bs-quote quote=”Am dorit să venim în fața fermierilor pentru a le prezenta dar și pentru a afla opinia lor în ceea ce privște aceste forme de asociere. Cred că ar fi benefic pentru fermierii și producătorii din zona noastră să înființeze cooperative, acest fapt ducând la dezvoltarea sectorului agricol buzoian. Deja în alte județe asocierea începe să își arate roadele, iar fermierii aflați în asociere au putut înființa centre de sacrificare a animalelor, depozite frigorifice sau centre de prelucrare a lânii, de îmbuteliere a mierii sau procesare de fructe.” style=”default” align=”center” author_name=”Dănuț Păle ” author_job=”deputat PSD Buzău” author_avatar=”http://buzaumedia.ro/wp-content/plugins/blockquote-pack-pro/img/other/steve-jobs.png”][/bs-quote]
Unirea forțelor în agricultură este considerat secretul obținerii de rezultate bune în acest domeniu. Reprezentativitatea unei colectivități conferă membrilor acces la fonduri, putere crescută de negociere în privința prețului pentru produsele pe care le oferă, dar și în privința prețului de achiziție al semințelor, utilajelor, furajelor etc.
[bs-quote quote=”Fermierii și producătorii aflați într-o formă de asociere beneficiază de unele scutiri importante: conform Legii 164/2016, în primii 5 ani, cooperativele agricole care procesează produsele sunt scutite de la plata impozitului pe profit, bunurile membrilor cooperatori folosite în cooperativă sunt scutite de impozitul de proprietate și multe alte prevederi de acest tip. Așadar, asocierea aduce avantaje importante din foarte multe puncte de vedere și sper că tot mai mulți fermieri vor adera la formele pe care le consideră potrivite pentru afacerile lor.” style=”default” align=”center” author_name=” Dănuț Păle” author_job=” deputat PSD Buzău” author_avatar=”http://buzaumedia.ro/wp-content/plugins/blockquote-pack-pro/img/other/steve-jobs.png”][/bs-quote]
De asemenea, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că se află în desfășurare licitația deschisă pentru atribuirea contractului privind „Consilierea acordată producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol”, număr anunț de participare în SEAP nr. 182727/15.02.2018. Contractul are ca obiect achiziția serviciilor de consiliere pentru înființarea formelor asociative ale producătorilor agricoli, respectiv societăți/ cooperative agricole/ grupuri de producători, iar la nivel național, se preconizează consilierea a 10.000 de producători agricoli.