Deputatul PSD Buzău, Sebastian Radu: ,,Ține și de noi să facem alegeri educate în ceea ce privește consumul zilnic de alimente”

de Stiri Buzau Media

În cadrul ședinței Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților a avut loc miercuri, 3 octombrie, o întâlnire a membrilor comisiei cu dr. Joao Breda, manager pe probleme de nutriție, activitate fizică și obezitate în Organizația Mondială a Sănătății. La discuție au participat și dr. Miljana Grbic, șef birou O.M.S. pentru România, membri ai Comisiei pentru sănătate publică din Senatul României, dar și domnul doctor Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al O.M.S.. Joao Breda a dorit să accentueze în cadrul prezentării faptul că de cele mai multe ori piețele de desfacere a produselor ne influențează comportamentul și că variantele de hrană sănătoase ori nu sunt accesibile, ori costă mai mult și că trebuie create condițiile pentru ca opțiunile sănătoase să fie disponibile cât mai multor persoane.

Membru al Comisiei pentru sănătate și familie, deputatul PSD buzoian, Sebastian Radu a participat la ședința în care s-au dezbătut elementele principale care provoacă probleme de nutriție. „Stilul nostru de viață are un impact deosebit asupra sănătății. Deși vedem zilnic rapoarte și statistici despre incidența crescută a diabetului, procent care la copiii din România ajunge la  40%, despre efectele devastatoare ale fumatului și consumului de alcool sau bolile pe care le provoacă sedentarismul, nu reușim să ieșim din acest cerc vicios al consumului de alimente nepotrivite. Da, acest tip de produse există pe piață, dar ține și de noi să facem alegeri educate în ceea ce privește consumul zilnic de alimente,” a declarat Sebastian Radu.

Cele patru mari probleme pe care le consideră Organizația Mondială a Sănătății drept factori esențiali în creșterea numărului celor care suferă de boli cauzate de alimentația necorespunzătoare sunt băuturile răcoritoare cu un conținut mare de zahăr, grăsimile trans, cantitatea mare de sare pe care o consumă o persoană și etichetarea produselor. „Domnul Breda a accentuat disponibilitatea O.M.S. de a susține cu resurse științifice, studii, date, cercetări efectuate în România, inițiativele de modificare a legislației care privește creșterea calității produselor prezente pe piața autohtonă. Deja o parte din proiectele de acte normative care să acționeze în acest sens sunt în proces de dezbatere spre adoptare în Parlamentul României. Consider că acestea vor duce la îmbunătățirea stării generale de sănătate a populației, dar și la reducerea costurilor cu îngrijirea celor afectați de bolile de nutriție”, a mai adăugat parlamentarul buzoian.  La Senat se află un proiect de lege care privește nivelul de zahăr din băuturile nealcoolice, la care deputatul Sebastian Radu este coinițiator.