Deputatul Sebastian Radu: ,,În 4 ani, din cauza fumatului au decedat la nivel mondial, mai multe persoane decât în cele două Războaie Mondiale la un loc”

de Stiri Buzau Media

Cu ocazia Zilei Mondiale fără Tutun, care se celebrează pe 31 mai la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății, Societatea Română de Cardiologie împreună cu Societatea Română de Pneumologie au organizat miercuri o masă rotundă la Comisia pentru Sănătate din cadrul Camerei Deputaților, cu tema ,,Tutunul distruge inimi! Respiră sănătate!”. La dezbateri au participat reprezentanți ai celor două camere ale Parlamentului, Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, reprezentanți ai asociației pacienților, directorul Institutului de Sănătate Publică, profesioniști din domeniul sănătății inimii, pneumologie sau prevenirea și combaterea consumului de tutun.

Deputatul buzoian Sebastian Radu, membru al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, a participat la lucrările acestei mese rotunde în cadrul căreia au fost prezentate statistici îngrijorătoare: „Nu pot spune că nu sunt în general conștient de efectele nocive pe care le are tutunul asupra sănătății. Dar, văzând ultimele cifre, devine din ce în ce mai clar faptul că sunt necesare mult mai multe măsuri și programe aplicabile în acest domeniu pentru a nu mai vedea cifre care spun că deși numărul populației a scăzut cu 15%, numărul persoanelor cu boli cardiovasculare s-a diminuat doar cu 3-5 procente, sau creșteri alarmante a incidenței infarctului la tineri ori, un număr greu de scăzut dar care în mod cert poate fi determinat să nu mai crească: în 4 ani, din cauza fumatului au decedat la nivel mondial mai multe persoane decât în cele două Războaie Mondiale la un loc.”

Organizatorii au dorit ca, prin aducerea la aceeași masă a tuturor celor care pot determina scăderea numărului de fumători, să atragă atenția asupra faptului că fumatul este principala cauză de deces care poate fi prevenită și să discute ce modificări legislative se impun pentru a soluționa situația de „urgență de sănătate publică” reprezentată de consumul de tutun din România. „Starea de fapt de acum nu mai lasă loc de declarații politice. Este momentul în care trebuie să avem inițiative concrete în privința reglementării tutunului și a produselor care promovează fumatul. Tinerii sunt expuși la tot mai multe produse din tutun promovate ca mai puțin nocive decât țigările clasice, dar trebuie să privim adevărul în față: fumatul, indiferent de forma pe care o îmbracă, este nociv și atât.

Este cazul ca fiecare dintre cei care avem putere de decizie să ne sprijinim reciproc în susținerea proiectelor care să se adreseze tutunului și nicotinei, nu doar țigărilor. Să reglementăm ambalajele neutre pentru toate aceste tipuri de produse, vânzarea lor în spații nemarcate de reclame atrăgătoare, să actualizăm definiția fumatului și, foarte important, să ne asumăm public decizia de a lupta pentru prevenirea consumului de tutun și nicotină și scăderea numărului de fumători activi, pasivi sau „la mâna a treia”. O altă deviză care mi-a plăcut pentru a caracteriza Ziua Mondială fără Tutun este cea a campaniei din Republica Moldova, Tutunul frânge inimi. Este perfect cuprinzătoare a tot ceea ce implică fumatul și efectele devastatoare pe care le are asupra fumătorului și celor dragi lui, dar și a oamenilor nevinovați afectați de fumatul pasiv”, a declarat Sebastian Radu. Conform statisticilor, în fiecare zi mor 115 români ca urmare a efectelor fumatului.

Știri despre: , , ,