În perioada 24 iunie-4 iulie, deputatul Sorin Lazăr a participat, în calitate de membru al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO, la cea de a 42-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO ce a avut loc la Bahrein. Pe agenda evenimentului s-a aflat și dosarul „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”, trimis pe 4 ianuarie 2017 de Ministerul Culturii din România la UNESCO, pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial, cu semne mari de întrebare referitoare la respectarea procedurilor legale.Proiectul a primit recomandare pentru includere cu raport favorabil din partea ICOMOS.
Comitetul Patrimoniului Mondial a considerat că propunerea Guvernului României, de a amâna înscrierea Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista UNESCO, este una întemeiată şi raţională, având în vedere interesele statului român, în special procedura de arbitraj internaţional. Trebuie subliniat faptul că a fost solicitată amânarea, nu retragerea dosarului la UNESCO, până la soluţionarea litigiului în dosarul de arbitraj, în fapt până la finalizarea procesului cu compania Gabriel Resources, care a solicitat statului roman despăgubiri în valoare de 4,37mld USD, având ca motivaţie imposibilitatea exploatării perimetrului aurifer prin clasificarea în Patrimoniul Mondial a arealului Roşia Montană.
Potrivit regulamentului UNESCO, România are la dispoziţie 3 ani să revină cu un nou dosar. Pentru parlamentarii majorității PSD-ALDE, subiectul includerii Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista UNESCO, râmâne o prioritate de securitate națională care trebuie tratată cu patriotism, professionalism şi responsabilitate. De asemenea, Comisia UNESCO a recomandat monitorizarea sitului şi cooperarea statului român cu organismele internaţionale.