DEPUTATUL SORIN LAZĂR ȘI FINANȚAREA SPORTULUI ROMÂNESC

de Stiri Buzau Media

     În cadrul ședinței de miercuri, 4 octombrie, a Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, deputatul buzoian Sorin Lazăr a dat aviz pozitiv pentru comisia de fond, care este comisia de învățământ, la proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.38/2017 privind modificarea şi completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr.69/2000. Mai exact, prin acordarea acestui aviz favorabil, primarii vor putea finanța în mod legal, cu până la 5 % din propriul buget, activitățile sportive. Până la acest moment, nu a mai existat o astfel de prevedere și din acest motiv sportul nu era foarte bine finanțat, ba mai mult decât atât, au fost numeroase probleme cu finanțări ilegale ale activităților sportive. Acum s-a deschis această posibilitate, ca până în limita a 5 % din buget, activitățile sportive să fie finanțate.  A fost o dezbatere în cadrul comisiei, în care proiectul de lege prevede ca acești 5% să fie dați cu condiția obligatorie a respectării legii ajutoarelor de stat.

,,Am întrebat, și a fost dezbaterea despre ce înseamnă în sport, ajutorul de stat și am avut un răspuns la modul următor: de exemplu, primăria X finanțează un club sportiv municipal  X, acel club desfășurându-și activitatea fiind finanțat legal cu până în 5 %. Presupunând însă că acel club sportiv începe să aibă  performanțe, de exemplu o promovare dintr-o ligă inferioară într-o ligă superioară și începe să facă transferuri, sau începe acel club sportiv să inscripționeze și să vândă prin marketingul lor propriu echipamente inscripționate sau sigla clubului, atunci asta ar intra la categoria de ajutor de stat dacă primăria ar finanța în continuare această activitate a declarat deputatul social-democrat Sorin Lazăr. Demnitarul își exprimă nedumerirea cu privire la acest capitol, pentru că după părerea sa, performanța însemnă promovarea în ligă superioară. Comisia de fond nu este comisia de buget finanțe, ci comisia de învățământ. Sorin Lazăr consideră că un rol important în această lege îl are comisia juridică.

     ,,Eu cred că aici și comisia juridică ar trebui să aibe o opinie, pentru că legea ajutoarelor de stat în materie de sport, trebuie să clarifice foarte clar ce înseamnă ajutor de stat și ce nu însemnă ajutor de stat, pentru că lipsa unei precizări foarte clare, nu știu dacă ieșim din situația în care se află acum sportul românesc pentru că știți foarte bine UAT-urile, de regulă, se feresc de la finanțarea sportului. Așteptăm să vedem dezbaterea pe fond la comisia de învățământ și să vedem când apare legea în Parlament, la plen a adăugat Sorin Lazăr. În maxim 2-3 săptămâni, această lege ar trebui să ajungă în plenul Parlamentului, timp în care actul normativ va trece prin comisia de fond, la învățământ, urmând să primească aviz și de la comisia juridică. În cadrul ședinței, Federația Română de Fotbal a venit cu o propunere pe un alt subiect ce nu a făcut obiectul ședinței. ,,A mai fost o intervenție a Federației Române de Fotbal care a dorit ca jocurile de noroc, pariurile să aibă nevoie de avizul lor, dar aici este o altă problemă, este vorba de Legea monopolurilor de stat și iarăși avem nevoie de avizul comisiei juridice până la a ajunge legea în dezbaterea plenului” a menționat Sorin Lazăr.

În cadrul ședinței Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, au mai fost anumite păreri potrivit cărora această finanțare a primăriilor să se facă fără limită, dar majoritatea a fost de părere că o unitate administrativ teritorială finanțează în primul rând, investiții și activități care sunt folositoare bunului mers al societății al nivelului de trai și ulterior activității sportive. Din acest motiv, a fost lăsată o limită pentru ca altfel să nu existe riscul ca un primar să investească tot bugetul unei localități pentru a finanța o echipă sportivă. ,,Legea o să specifice foarte clar, dar să vedem, noi i-am dat un aviz pozitiv. Legea va intra în dezbaterea comisiei de fond cea care are raportul final. Când va veni comisia de învățământ cu raportul final și o să intre în dezbatere, poate intra cu amendamente. Un lucru important este că s-a deschis posibilitatea legală ca UAT-urile să finanțeze activități sportive, este drept, cu o limită de până în 5% din buget. Este un pas pe care noi sperăm să-l fi făcut cu dreptul, în așa fel încât sportul să-și recapete locul pe care trebuie să-l aibă în societate, pentru că fără sport tineretul nostru nu poate să fie foarte sănătos, nu poate să fie foarte performant și în general ați văzut țările dezvoltate, mai dezvoltate decât noi, finanțează activitățile sportive a mai declarat deputatul buzoian. Social-democratul Sorin Lazăr este vicepreședinte al Comisiei pentru buget, finanțe, bănci și se remarcă printr-o prezență importantă în activiatea Parlamentului.

Știri despre: