Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu a fost prezent recent, la Lisabona, în spațiul Muzeului Național de Arheologie al Portugaliei, la deschiderea oficială a expoziției ,,Aurul antic. De la Marea Neagră la Oceanul Atlantic”. La eveniment au mai fost prezenți Luís Filipe de Castro Mendes, ministrul portughez al culturii, Ernest Oberländer-Târnoveanu, managerul Muzeului Naţional de Istorie a României şi António Carvalho, directorul Muzeului Naţional de Arheologie din Portugalia. Expoziţia este organizată de Muzeul Național de Istorie a României din București, în parteneriat cu Muzeul Național de Arheologie din Lisabona, Ambasada României în Republica Portugheză și Institutul Cultural Român de la Lisabona. La eveniment au mai participat reprezentanţi ai Preşedinţiei şi Guvernului portughez, ambasadori şi membri ai corpului diplomatic, directori de institute culturale reprezentate la Lisabona, oameni de litere, artişti, jurnalişti, reprezentanți ai diasporei româneşti, directori ai unor instituţii culturale portugheze de prim rang.
Cu prilejul vernisajului expoziţiei, damnitarul buzoian Lucian Romaşcanu a reliefat importanţa deosebită a expoziţiei, o iniţiativă culturală fără precedent derulată într-un moment cu multiple semnificaţii simbolice pentru România şi Portugalia, marcat de sărbătorirea, în 2017, a Centenarului relaţiilor diplomatice. În context, ministrul român a menţionat că expoziţia, prin anvergură şi simbolistică, va asigura o linie de continuitate cu un alt moment de importanţă majoră pentru România, sărbătorirea, în 2018, a Centenarului Marii Uniri.
„Acest centenar precede, în chip fericit, Centenarul Marii Uniri de anul viitor, cel mai important act din istoria poporului român, care s-a realizat sub sceptrul Regelui Ferdinand I, nepotul Reginei Maria a II-a a Portugaliei”, a declarat Lucian Romașcanu. Înaltul oficial a subliniat că expoziţia este ilustrativă din perspectiva legăturilor profunde dintre România şi Portugalia, două ţări care probează vocaţia punţilor de legătură construite pe baza afinităţilor de ordin istoric şi cultural şi a nucleului comun de latinitate. „Vocaţia de liant civilizaţional şi cultural este elementul care defineşte, poate, cel mai bine relația dintre țările noastre – România, citadela lumii orientale latine iar Portugalia, citadela occidentală a latinităţii” a arătat Lucian Romașcanu. Acesta a precizat că piesele de tezaur român şi portughez expuse pun faţă în faţă două epoci similare ale Occidentului și Orientului European şi evidenţiază circulaţia ideilor şi formelor artistice în Europa preromană şi în spaţiul cultural al Imperiului Roman.
Ministrul Lucian Romaşcanu a reiterat importanţa pe care România o acordă consolidării cooperării cu Portugalia, în spiritul respectului valorilor comune împărtăşite, al toleranţei şi deschiderii multiculturale. Între piesele aduse din România se află una dintre brățările dacice de la Sarmizegetusa, parte a uneia dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice din ultimul secol din Europa, coiful princiar de la Coțofenești, patera din tezaurul de la Pietroasele, o aplică din cel de-al doilea mormânt princiar de la Apahida, rhytonul de la Poroina Mare și delicatul inel de aur cu camee de sardonyx găsit la Poiana Tecuci. Expoziția româno-portugheză va putea fi vizitată în Sala Tezaurului din incinta Muzeului Național de Arheologie din Lisabona, până la data de 22 aprilie 2018.