Organizația ALDE Buzău, prin senatorul Dorin Valeriu Bădulescu, deputatul Adrian Mocanu și viceprimarul Andrei Neder, a adresat o scrisoare deschisă primarului municipiului Buzău, Constantin Toma în care menționează că orice ajustare în sensul creșterii prețului gigacaloriei prin eliminarea chiar și parțiala a subvenției în prag de iarna nu este oportună și afectează în mod grav bugetele multor familii de buzoieni care în acest moment au fost luate prin surprindere de situația creată. ,,De mai multe săptămâni, capul de afiș al știrilor locale este ținut de anunțurile edilului Municipiului Buzău legate fie de eliminarea subvenției la căldură începând cu această iarnă, fie de subvenționarea numai parțială a prețului gigacaloriei. Față de această situație reprezentanții ALDE adresează primarului Municipiului Buzău următoarea scrisoare deschisă:
Domnule primar,
Am observat cu îngrijorare ezitările dumneavoastră atunci când se discută despre prețul gigacaloriei. Anunțurile făcute cu privire la eliminarea subvenției la căldură sau legate de posibilitatea ca subvenția să fie acordată numai parțial pentru un număr de peste 12.000 apartamente din Municipiul Buzău, ceea ce reprezintă peste 20% din populația orașului, au născut nemulțumire și neîncredere.
Considerăm că orice ajustare în sensul creșterii prețului gigacaloriei prin eliminarea chiar și parțiala a subvenției în prag de iarna nu este oportună și afectează în mod grav bugetele multor familii de buzoieni care în acest moment au fost luate prin surprindere de situația creată. Nu putem accepta ca majorările salariale efectuate de Guvern sau creșterile de pensii actuale și viitoare să fie anulate în plan local de majorări ale prețului gigacaloriei cu atât mai mult cu cât această măsură nu a fost comunicată în timp util, astfel încât oamenii să aibă un buget pregătit pentru majorări ale prețului la căldură. Astfel de măsuri se anunță și se iau din vreme astfel încât buzoienii afectați să fie pregătiți.
Nu poate fi un argument lipsa unor sume viitoare pentru investiții atât timp cât Municipiul Buzău a cheltuit sume importante care nu au vizat direct investiții în infrastructură sau în confortul buzoienilor. Nici Guvernul nu poate fi făcut răspunzător pentru lipsa unor sume care să aibă aceasta destinație din moment ce bugetul municipiului trebuia să fie mult mai bine conturat.
Argumentul discriminării nu este valabil din moment ce, spre exemplu, în materia transportului local de călători achizițiile Transbus de autobuze sunt făcute din banii buzoienilor, mijloacele de transport deservesc și alte localități, iar cei mai mulți buzoieni deținători de autoturisme nu utilizează transportul public.
Având în vedere că începând cu anul 2020 subvenția nu mai poate fi acordata din pricina reglementarilor europene este absolut necesar de a construi la nivel de municipalitate acea strategie investițională care sa atenueze șocul eliminării subvențiilor prin scăderea costului de producție și transport al agentului termic, sa realizam practic un pact pentru căldura buzoienilor”, se arată în document.