Un studiu realizat de către Institutul Naţional de Statistică arată că luna decembrie a anului trecut a adus o serie de majorări la preţurile produselor agroalimentare care în mod tradiţional nu sunt mai scumpe în această perioadă. Este cazul cepei sau a morcovilor care, în decembrie 2017, s-au ieftinit faţă de anul de referinţă 2015. Importurile masive, care au crescut cu 83% şi respectiv peste 71%, se văd în cost. Principalele produse agroalimentare s-au scumpit în luna decembrie a anului trecut cu 9,5% faţă de anul de referinţă 2015, în contextul în care decembrie 2017 a adus majorări de preţ de numai 1,85% faţă de acelaşi an de referinţă, se arată într-un studiu realizat de către Institutul Naţional de Statistică. Raportat la aceeaşi perioadă de referinţă, produsele animale s-au scumpit în decembrie 2018 mai puţin decât în decembrie 2017, cu 12,2% vs 13,6%. Aceasta, mai ales ca urmare a ouălor care, în 2017, au fost în topul produselor cu cele mai mari majorări de preţ (plus 77,7%). În decembrie 2018, un ou a costat cu 36,3% mai mult decât în 2015.