Accident de muncă este considerat și cel de circulație, dacă salariatul pățește ceva în trafic

de Stiri Buzau Media

Accidentul de circulație este un alt tip de accident de muncă de care ar trebui să știe angajatorii, mai ales dacă acordă salariaților mașini de serviciu. Potrivit legislației din domeniul securității și sănătății în muncă (SSM), accidentul de circulație este cel produs în timpul circulației pe drumurile publice sau cel generat de traficul rutier, dacă salariatul implicat își îndeplinea sarcinile de muncă.

La fel ca accidentul de traseu, accidentul de circulație este considerat, de asemenea, accident de muncă, așa cum reiese din prevederile Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006 și ale normelor sale de aplicare. Concret, accidentul de circulație este considerat un „accident survenit în timpul circulației pe drumurile publice sau generat de traficul rutier, dacă persoana vătămată se afla în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu”, potrivit normelor. Așadar, vorbim de salariații care folosesc mașini pentru a-și face treaba pentru care sunt plătiți de angajator.

În principiu, accidentele de circulație trebuie înregistrate de către angajatorul salariatului și trebuie cercetate. „Angajatorul care a organizat transportul răspunde pentru cercetarea accidentului de circulație produs pe drumurile publice, urmat de incapacitate temporară de muncă (…)”, scrie în normele Legii SSM. În cazuri de acest fel, Poliția Rutieră transmite, în cinci zile lucrătoare de la cererea angajatorului sau a autorităților de muncă, un exemplar al procesului-verbal de cercetare la fața locului, plus orice alte documente de care poate fi nevoie la cercetare (copii de pe declarații, foaia de parcurs, ordinul de deplasare, schițe etc.). Practic, cercetarea accidentului de muncă se face în baza documentelor transmise de polițiști.

Accidentul de muncă este o vătămare violentă a corpului (lovire, rănire etc.) sau o intoxicație acută profesională, care are loc în timpul muncii sau în indeplinirea sarcinilor de serviciu. Accidentul de muncă poate provoca incapacitate temporară de muncă (cel puțin trei zile calendaristice), invaliditate (mutilare, schilodire) sau moarte. Una dintre obligațiile angajatorilor, conform Legii SSM, este să țină o evidență a accidentelor de muncă, deci și a accidentelor de circulație, iar alta este să le cerceteze pe cele care duc la incapacitate temporară de muncă.