Află totul despre ciroza galopantă, boala teribilă care a ucis-o pe Ileana Ciuculete! Ai grijă la aceste simptome

de Stiri Buzau Media

Ciroza hepatică, boala care a ucis-o pe Ileana Ciuculete, este una dintre cele mai grave boli ale ficatului.

Ciroza hepatică reprezintă o afecţiune cronică a ficatului caracterizată prin fibroză extensivă şi modificarea severă a arhitecturii hepatice, prin formarea nodulilor de regenerare.

Termenul de “ciroză” provine din limba greacă, de la cuvântul “kirrhos” şi se referă la culoarea maro-roşcat a ficatului afectat pe secţiune. Principalii factori etiologici sunt alcoolul şi virusurile hepatitice B şi C, aceştia acţionând sinergic, atunci când sunt întâlniţi la acelaşi pacient.

Atunci când nu se elucidează etiologia după investigaţii specifice, ciroză este denumită “criptogenetică”, fiind determinată probabil de virusuri hepatitice încă neidentificate, de hepatite autoimune silenţioase sau de diverse substanţe toxice.

Simptome de ciroză hepatică

Adesea, pacienţii pot avea boală hepatică avansată, fără nici o simptomatologie sau doar descriu o stare de oboseală accentuată. Alteori, se prezintă la medic pentru edeme (acumularea de lichid la nivelul ţesutului subcutanat de la membrele inferioare), creşterea de volum a abdomenului prin lichid de ascită sau icter (coloratie galbenă a tegumentelor şi mucoaselor).

În cazurile avansate, prezentarea este direct cu encefalopatie hepatică – stare de irascibilitate, tremor, somnolenţă diurnă, bradilalie şi bradipsihie sau direct comă sau prin hemoragie digestivă, scrie csid.ro

Știri despre: