Alertă meteo: Buzăul, printre județele vizate de vreme extremă

de Stiri Buzau Media

Meteorologii au emis două atenționări – cod galben și portocaliu –  pentru instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate. Codul galben intră în vigoare din această seară de la ora 21:00, până mâine ora 12:00, iar în acest interval ,,în cea mai mare parte a Olteniei și Munteniei, local în Dobrogea, sud-estul Transilvaniei și în jumătatea de sud a Moldovei, precum și în zona Carpaților Meridionali și de Curbură vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și condiții de grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 l/mp și pe arii restrânse 30…40 l/mp”, menționează Administrația Națională de Meteorologie. Codul portocaliu intră în vigoare tot în această seară, de la ora 21:00 și este valabil până mâine, ora 12:00. În județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, precum și în zona montană și submontană a județelor Gorj, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău și Vrancea va ploua abundent, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă ce vor depăși 40 l/mp și izolat 50…70 l/mp. Aversele vor fi însoțite de descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

Începând cu ora 14.00, nordul județului Buzău va intra sub o atenționare meteo cod galben de ploi, descărcări electrice, vânt puternic și grindină. După orele 21.00, aceeași zonă va intra sub cod portocaliu de fenomene meteo periculoase, în timp ce restul județului se va afla sub incidența unui cod galben. Ambele avertizări sunt valabile până mâine, 3 iunie 2019, ora 12.00.

Meteorologii au emis și o informare meteo de instabilitate atmosferică temporar accentuată și cantități de apă însemnate, valabilă pentru toată țara, până miercuri, 05 iunie, ora 10:00. ,,Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată în toate regiunile. Se vor semnala averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…25 l/mp, iar pe arii restrânse 35…50 l/mp”, anunță ANM.

Sursa foto: ANM