La finalul lunii august va intra în vigoare o modificare la regimul contravențiilor care va extinde beneficiul plății la jumătate din minimul amenzii stabilit de lege (indiferent de suma aplicată de agentul constatator) la 15 zile, față de 48 de ore, cum este acum. Firmele vor avea, astfel, timp mai mult pentru a plăti amenzile pentru muncă nedeclarată, pentru nerespectarea regulilor de sănătate și securitate în muncă, a regimului telemuncii, muncii ziliere ș.a.m.d.
Din 24 august, amenzile vor putea fi plătite la jumătate din minimul prevăzut în lege în 15 zile, nu în 48 de ore, deoarece o serie de modificări vor fi aduse Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul contravențiilor, prin recenta Lege nr. 203/2018. O parte bună adusă de Legea nr. 203/2018 e că beneficiul termenului de 15 zile se va aplica și acolo unde legile/ordonanțele/alte acte normative prevăd un termen mai mic de atât și acolo unde nu se precizează nimic despre beneficiul achitării la jumătate.
În domeniul muncii, de exemplu, unde avem amenzi și de câte 20.000 de lei pentru lipsa unui contract de muncă sau alte situații de muncă nedeclarată, angajatorul va putea plăti doar 10.000 de lei pentru o contravenție, în 15 zile, iar nu doar în 48 de ore. Concret, amenzile pentru munca nedeclarată sunt pricinuite de cazurile în care se lucrează cu salariați fără ca aceștia să aibă contracte de muncă, cu salariați care, deși angajați ca part time, lucrează peste norma de lucru, salariați care lucrează pe perioada cât contractele le sunt suspendate sau fără ca acestea să fie transmise în Revisal potrivit legii.
În acest context, reamintim că a fost plafonat în aprilie cuantumul maxim al amenzii pe care o poate primi un angajator dacă se constată mai multe nereguli, limita fiind la 200.000 de lei. Și pentru nereguli în legătură cu telemunca se pot da amenzi de zeci de mii de lei, potrivit Legii nr. 81/2018. Neprecizarea în contract a executării activității în regim de telemuncă poate pricinui angajatorului câte o amendă de 10.000 de lei. Dacă va plăti în 15 zile, atunci el va putea scăpa cu doar 5.000 de lei.
Cei care muncesc cu zilieri fără să le asigure tariful minim stabilit pe oră prin Legea nr. 52/2011 pot primi o amendă de 10.000 de lei. Dacă acum pot plăti jumătate din ea în doar 48 de ore, din 24 august, vor avea mai mult timp la dispoziție. Aceasta nu însă unica sancțiune contravențională din această lege: mai există amenzi de câteva mii de lei și pentru folosirea zilierilor la alte activități decât cele desemnate prin această lege, pe perioade mai mari de timp sau fără a avea anumite evidențe. Beneficiul termenului de 15 zile se va aplica tuturor acestor contravenții.
De asemenea, se va aplica și contravențiilor din Legea nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă. De exemplu, pentru lipsa planului de prevenire și protecție se va putea plăti în 15 zile doar 2.500 de lei, în contextul în care amenda se poate situa între 5.000 și 10.000 de lei, potrivit legii.