
Ce trebuie să ştiţi pentru a nu vă intoxica:
- Butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire sunt un adevărat pericol.
- Dioxidul de carbon rezultat în urma fermentaţiei alcoolice este imposibil de decelat. Este inodor, incolor şi insipid.
- Efectele asupra organismului se datorează în special reducerii cantităţii de oxigen în spatiile închise în care fermentează vinul.
- Gravitatea acestui tip de intoxicaţie e dependentă atât de organism cât şi de durata sau intensitatea expunerii.
- Aspectele clinice pot varia de la simple ameţeli, cefalee, greţuri, vărsături pâna la sincopă, asociată sau nu tulburărilor cardiace sau respiratorii.
- Cazurile severe pot merge pâna la obnubilare, comă şi deces.
- Pacienţii pot necesita măsuri urgente de resuscitare respiratorie, suport volemic, antidotism, oxigenoterapie, analeptice respiratorii.
Atenție (!!!) Niciodată:
- Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul ce nu au o ventilaţie corespunzătoare.
- Nu intraţi în încăperile în care fierbe vinul fără a anunța pe cineva care poate interveni rapid.
- Nu intraţi nepregătit în încăperea în care exista deja o victimă.
Reţineţi:
- Sunteţi mai susceptibil de a vă intoxica dacă aveţi probleme respiratorii, cardiace, neurologice.
- Anunțaţi întotdeauna pe cineva că veţi intra într-un spaţiu închis în care fierbe vinul.
- Asiguraţi înainte ventilaţia corespunzătoare.
- Verificaţi nivelul oxigenului din încăperea în care intraţi, eventual cu o lumânare aprinsă. Se va stinge dacă nu există suficient oxigen.
- Salvatorul poate deveni uşor o victimă.
- Dacă intraţi într-o încăperea în care există deja o victimă este posibil să vă intoxicaţi şi dumneavoastră.

