Autoritățile buzoiene în alertă! Suspiciune de infestare cu pestă porcină africană, într-o gospodărie din Beceni

de Stiri Buzau Media

Autoritățile buzoiene sunt în alertă după ce ieri, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare au fopst sesizați cu privire la un posibil caz de pestă porcină africană, într-o gospodărie din Beceni. Mai exact, în decursul a 12 ore, au murit doi porci adulți și 3 pui, alți doi fiind găsiți în agonie de către medicii veterinari. Aceștia au fost eutanasiați și mai apoi reprezentanții DSVSA Buzău au trimis probe la laboratorul Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București, urmând ca rezultatele analizelor să confirme sau să infirme acest virus. Proprietarul animalelor se pare că este un samsar, autoritățile demarând o anchetă în acest caz pentru a afla de unde au provenit porcii în gospodărie.

,,Suspiciunea a apărut în data de 5 noiembrie, dimineață, la un crescător de animale din Beceni care are închiriată o suprafață de 6 de hectare, unde avea 7 porci, din care în decurs de 12 ore a murit scroafa cu o greutate de 160 de kilograme, vârsta de aproximativ 2 ani, care a fost identificată, iar 5 purcei în vârstă de 2 luni – 3 morți, 2 în agonie. A anunțat Direcția Sanitar Veterinară, colegii mei s-au deplasat acolo. Au recoltat porcii respectivi, iar după aceea cu o echipă ne-am deplasat aseară acolo, unde am mai făcut încă o decontaminare. Colegii mei care au fost înaintea noastră cu echipa au făcut decontaminarea întregii locații respective, dar care nu era înregistrată sanitar-veterinar, iar purceaua respectivă era înregistrată la altă locație, unde locuia proprietarul respectiv. Aseară a fost instalat filtrul auto, covorașul acela cu substanțele necesare. S-a îngrădit zona, care este una retrasă, împrejurul exploatației respective mai sunt, la aproximativ 300 de metri amonte, 12 case dar care nu au animale multe”, a declarat dr. Marijan Milea, directorul executiv al DSVSA Buzău.         

Pe de altă parte, ar mai exista o suspiciune pentru care s-a declanșat o anchetă la un alt buzoian din Beceni. Potrivit specialiștilor Direcției Sanitar Veterinare, se pare că bărbatul și-ar fi îngropat, în urmă cu câteva săptămâni, un porc adult infestat cu PPA. Acesta are gospodăria la aproape 300 de metri față de cea în care au murit celelalte suine.

,,Mai avem o suspiciune acolo la un cetățean, care acum 2-3 săptămâni, ar fi avut un porc bolnav care i-ar fi murit și l-ar fi îngropat, iar purceaua pe care a avut-o a sacrificat-o și carnea ar fi în congelator. Nu mi-a spus-o dânsul, ci viceprimarul, aseară. Astăzi este deplasată o echipă acolo, reprezentantul din Primărie, poliția locală, IPJ Buzău, plus de la noi, medicul veterinar de zonă, ca să facem o anchetă să vedem despre ce este vorba. Culmea este că, în zona respectivă,mai sunt 3 bălți care sunt ale respectivilor care au închiriat suprafața respectivă de 6 hectare. Facem investigații să vedem cum de a ajuns acolo. Domnul respectiv era cunoscut ca făcând tranzacții de animale, dar în ultima perioadă, 2-3 luni n-ar mai fi cumpărat, sau n-ar mai fi vândut animale. Mai are 8 bovine în exploatația respectivă. Porci nu mai are.  S-au luat toate măsurile în ceea ce privește prevenirea și difuzarea bolii în focarul respectiv. Am discutat cu domnul primar aseară și măsuri ce se impun la locuitorii din zonă, ca fiecare să-și facă dezinfecție, dezinsecție și deratizare în gospodăria fiecăruia. Să nu folosească resturile menajere în alimentația porcilor respectivi și, la sugestia și îndrumarea noastră, le-am spus să nu taie porcii, NU ESTE NEVOIE SĂ-ȘI SACRIFICE PORCII, pentru că vom lua aceleași măsuri luate de colegii mei în celelalte localități. Nu dorim ca să intrăm și să facem ucidere preventivă”, a adăugat dr. Marijan Milea.      

 

Știri despre: , ,