Băncile nu vor mai putea să-ți ceară comision ca să vezi ce bani ai în contul tău de bază. De ce alte comisioane vom scăpa

de Stiri Buzau Media

Persoanele fizice care folosesc un cont bancar de plăţi cu servicii de bază vor scăpa de comisioanele percepute pentru deschiderea şi închiderea acestuia, precum şi de comisionul pentru retrageri de bani sau comisionul pentru interogarea soldului, potrivit unui proiect de act normativ adoptat marți de Senat, scrie avocatnet.ro. În plus, românii cu venituri mici vor scăpa și de comisioanele pentru administrare și depuneri și, într-o anumită limită, de cele pentru plăți și transferuri.

Măsurile sunt incluse într-un Proiect de lege privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază, ce a fost adoptat astăzi de către Senat, ca primă Cameră sesizată. Astfel, documentul mai are nevoie și de aprobarea Camerei Deputaților pentru a se aplica.

Băncile nu vor mai putea să perceapă anumite comisioane pentru conturile de plăţi cu servicii de bază, atunci când este vorba de persoanele fizice cu venituri lunare peste nivelul salariului minim brut (adică, în momentul de față, venituri lunare de peste 1.450 de lei). Concret, instituţiile de credit vor fi nevoite să ofere gratuit următoarele servicii:

  • operaţiunile necesare pentru deschiderea şi închiderea unui cont de plăţi;
  • retragerile de numerar pe teritoriul Uniunii Europene (UE) dintr-un cont de plăţi, la ghişeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al băncii.

În ceea ce privește persoanele fizice cu venituri lunare aflate până la nivelul salariului minim brut (deci, maximum 1.450 de lei), acestea vor beneficia și de alte gratuități. Mai exact, în afară de serviciile ce permit toate operațiunile necesare deschiderii și închiderii unui cont de plăți, lista va include serviciile de administrare de cont și serviciile ce permit depunerile de bani în cont. Însă retragerile de bani la ghișee sau bancomate vor fi gratuite doar în România, nu și în alte țări UE. Totodată, în cazul cetățenilor cu venituri mici vor fi gratuite primele zece operațiuni lunare de plată pe teritoriul UE (debitările directe, plățile cu cardul și transferurile de credit).

Pe deasupra, senatorii au introdus o prevedere ce stabilește în mod expres că băncile nu vor putea să ceară comisioane pentru interogarea conturilor de plăți.

În rest, băncile vor putea să perceapă comisioane rezonabile, ce vor fi stabilite cel puțin în funcție de nivelurile veniturilor naționale și de comisioanele medii percepute pentru serviciile aferente conturilor de plăți. „Accesul la un cont de plăți cu servicii de bază sau utilizarea acestuia nu este limitată de achiziționarea unor servicii de tip descoperit de cont sau aferente unui card de credit și nici nu este condiționată de aceasta. La solicitarea expresă a consumatorului, creditorul poate furniza servicii de tip descoperit de cont sau aferente unui card de credit”, scrie în proiectul de lege.

Deschiderea conturilor de plăţi cu servicii de bază se va face, fără întârzieri nejustificate, în maximum zece zile lucrătoare de la primirea unei cereri complete. „Beneficiază de deschiderea unui cont de plăți cu servicii de bază consumatorii care nu dețin, la momentul solicitării, un alt cont de plăți, inclusiv un cont de plăți de bază, la nicio altă instituție de credit din România, cu excepția cazului în care consumatorul declară că i-a fost notificată închiderea contului”, este subliniat în document.

Așadar, un cont de plăți cu servicii de bază va cuprinde servicii de deschidere, administrare și închidere a contului, de depunere de fonduri, de retrageri de numerar și de plăți (debitări directe, plăți cu cardul, transferuri de credit). Aceste servicii vor fi oferite de bănci în măsura în care ele deja sunt oferite consumatorilor care au alt fel de conturi de plăți decât cele de bază.

Băncile care vor percepe comisioane pentru serviciile gratuite stabilite de propunerea legislativă în cazul conturilor de bază vor risca să fie amendate cu sume cuprinse între 10.000 şi 50.000 de lei. În plus, instituţiile vor putea fi obligate să restituie banii încasaţi ilegal, altfel vor risca amenzi între 50.000 şi 100.000 de lei. De constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se vor ocupa reprezentanţii ANPC, fie la sesizarea consumatorilor sau a asociaţiilor de consumatori, fie din oficiu.

Va exista cel puţin un site pentru compararea comisioanelor

Consumatorii vor avea la dispoziţie cel puţin un site pe care vor exista comparaţii între comisioanele percepute, la nivel naţional, pentru cele mai reprezentative servicii aferente unui cont de plăţi. Concret, este vorba de serviciile folosite cel mai des, de către consumatori, în legătură cu contul de plăţi, dar şi de cele care generează cel mai mare cost pentru aceştia.

„Consumatorii au acces gratuit la cel puțin un site internet unde sunt comparate comisioanele percepute de către prestatorii de servicii de plată, cel puțin pentru serviciile cuprinse în Lista prevăzută la art. 5 la nivel național (serviciile folosite cel mai des şi cele care generează cel mai mare cost – n. red.). Site-ul internet oferă, de asemenea, informații cu privire la sediile prestatorilor de servicii de plată și la localizarea bancomatelor acestora”, este prevăzut în propunerea de act normativ adoptată de Senat.

Site-urile de comparare vor putea fi administrate de ANPC şi/sau de către asociaţiile de consumatori aflate în evidenţele acestei entități şi care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei consumatorilor. „Asociaţiile de consumatori care doresc să administreze un site pe internet de comparare informează în acest sens Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor cu cel puţin 30 de zile înainte de a face public site-ul”, dispune documentul citat.

Practic, prestatorii de servicii de plată vor trebui să transmită, la cerere, administratorilor site-urilor de comparare informaţiile despre serviciile aferente unui cont de plăţi şi comisioanele percepute şi despre sediile şi localizarea bancomatelor. În caz contrar, aceştia vor risca amenzi cuprinse între 10.000 şi 50.000 de lei.

 

Atenţie! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat de Camera Deputaților, promulgat de președintele României şi apoi publicat în Monitorul Oficial.

Știri despre: