Bani europeni pentru reabilitarea termică a 7 blocuri din municipiul Buzău

de Stiri Buzau Media
Sursa foto:tomisnews.ro
Arhivă
Sursa foto:tomisnews.ro
Arhivă

Reabilitarea termică a unor blocuri din municipiul Buzău, cu fonduri europene, cu contribuţia administrației locale dar şi a proprietarilor apartamentelor, a demarat în această primăvară. Deja Primăria Buzău, prin Constantin Toma a semnat cu directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională ADR Sud-Est, Luminița Mihailov contractul de finanțare a proiectelor de reabilitare termică a 7 blocuri (patru de pe Bulevardul Unirii-Nord – 19 A, B, F și G; două de pe strada Bistriţei – 3A și 3B – Hasdeu şi blocul 1 Integral, de pe Aleea Industriilor), din municipiu. Aceste lucrări se realizează în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 Axa Prioritară 3.1 – Sprijinirea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice, și în sectorul locuințelor operaţiunea  a – clădiri rezidențiale.

Perioada de implementare a proiectului ce vizează reabilitarea termică a celor 4 blocuri este de 18 luni de la finalizarea achiziției de lucrări. După finalizarea lucrărilor, buzoienii din 128 de apartamente vor beneficia mai apoi de condiții optime de locuit. Valoarea totală a proiectului este de 4.258.418,19 lei. Care va fi însă contribuția fiecărei Asociații de Proprietari (AP)? Potrivit proiectului, pentru blocul 19A, contribuția AP va fi de 261.045,51 lei, pentru 19B – 258.811,43 lei; la 19F contribuția AP va fi de 309.433,78 lei, iar pentru 19G, suma cu care va participa Asociația de Proprietari se va ridica la 269.665 lei. Pentru proiectul care cuprinde reabilitarea termică a 3 blocuri, perioada de implementare este tot de 18 luni de la finalizarea achiziției de lucrări și vor beneficia 166 de apartamente. Conform celui de-al doilea proiect a cărui valoare totală se ridică la 3.804.611,97 lei, contribuția fiecărei Asociații de Proprietari este în felul următor:

  • Contributie AP – 192.767 lei Integral;
  • Contributie AP – 312.199 lei 3A Hasdeu;
  • Contributie AP – 366.347 lei 3B Hasdeu.

Pentru ca cele două proiecte să fie eligibile a fost nevoie de acordul unanim al locatarilor din blocurile vizate de reabilitarea termică. Aceste lucrări de reabilitare se înscriu în seria de proiecte pe care Programul Operațional Regional le finanțează și pot fi considerate, practic, un fel de parteneriat între Primăria Buzău și Asociația de Proprietari.

Mecanismul de recuperare a sumelor datorate de proprietari

Contribuția este de 25% din valoarea construcțiilor, montajului și echipamentelor. Valoarea lucrărilor pentru fiecare apartament se va calcula în funcție de tipul de lucrări specifice acestuia, de suprafață și de contribuția la părțile comune. Valoarea corespunzătoare fiecărui proprietar se va plăti în tranșe egale, fără dobândă, în termen de 5 ani de la finalizarea lucrărilor. Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma a menționat că speră ca și pentru aceste 7 blocuri să nu fie pus în situația de a nu găsi constructori dispuși să facă lucrări de o astfel de anvergură.

Care sunt lucrările propuse?

Conform proiectului lucrările propuse sunt izolarea termică a faţadei – parte vitrată, prin înlocuirea tâmplăriei exterioare existente/ geamului, inclusiv a celei aferente accesului în blocul de locuinţe, cu tâmplărie termoizolantă pentru îmbunătăţirea performanţei energetice a părţii vitrate, tâmplărie dotată cu dispozitive/fante/grile pentru aerisirea controlată a spaţiilor ocupate şi evitarea apariţiei condensului pe elementele de anvelopă; izolarea termică a faţadei – parte opacă, inclusiv termo-hidroizolarea terasei (hidroizolarea terasei nu este eligibilă fără termoizolarea acesteia), respectiv termoizolarea planşeului peste ultimul nivel în cazul existenţei şarpantei, cu sisteme termoizolante; închiderea balcoanelor şi/sau a logiilor cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeţilor;

izolarea termică a planşeului peste subsol, în cazul în care prin proiectarea blocului sunt prevăzute apartamente la parter; înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent din spațiile comune cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, aferente părților comune ale blocului de locuințe.

De asemenea, aceste lucrări vor mai cuprinde înlocuirea circuitelor electrice în părțile comune – scări, subsol, etc.; repararea elementelor de construcţie ale faţadei care prezintă potenţial pericol de desprindere şi/sau afectează funcţionalitatea blocului de locuinţe; construirea/repararea acoperişului tip terasă/şarpantă, inclusiv repararea sistemului de colectare a apelor meteorice de la nivelul terasei, respectiv a sistemului de colectare şi evacuare a apelor meteorice la nivelul învelitoarei tip şarpantă; demontarea instalaţiilor şi a echipamentelor montate aparent pe faţadele/terasa blocului de locuinţe, precum şi montarea/remontarea acestora după efectuarea lucrărilor de intervenţie.

Mai sunt vizate în cadrul proiectului refacerea finisajelor interioare în zonele de intervenţie; repararea/refacerea canalelor de ventilaţie din apartamente în scopul menţinerii/realizării ventilării naturale a spaţiilor ocupate; repararea trotuarelor de protecţie, în scopul eliminării infiltraţiilor la infrastructura blocului de locuinţe; repararea/înlocuirea instalaţiei de distribuţie a apei reci şi/sau a colectoarelor de canalizare menajeră şi/sau pluvială din subsolul blocului de locuinţe până la căminul de branşament/de racord, după caz; măsuri de reparaţii/consolidare a clădirii, acolo unde este cazul (lucrările de reparaţii/consolidare nu vizează intervenţii anterioare neautorizate);  crearea de facilităţi / adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilităţi (rampe de acces); refacerea finisajelor interioare aferente spaţiilor comune din bloc (casa scării) și înlocuirea lifturilor.

Prezentă la Buzău, Luminița Mihailov, directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională ADR Sud-Est, a menționat că până acum din întreaga regiune de sud-est, doar municipiile Buzău, Focșani, Galați și Medgidia au aplicat la banii europeni destinați izolației termice. Prin urmare aceasta a lăsat să se înțeleagă că ar mai exista fonduri pentru reabilitarea altor blocuri din municipiu.

În acest context, următorul pas va fi ca reprezentanții primăriei să identifice și alte blocuri din oraș care ar putea fi reabilitate termic cu fonduri europene.