Consiliul Județean a aprobat, recent, alocarea unor fonduri pentru mai multe parohii din judeţul Buzău. O sumă consistentă, adică 85.000 de lei, a fost destinată continuării lucrărilor de consolidare a Mănăstirii Răteşti, din comuna Berca.
,,S-au acordat 85 de mii de lei către Mănăstirii Răteşti, pentru că acolo s-au efectuat și se efectuează niște lucrări de consolidare a terenului, deoarece acolo a fost un proiect european unde noi eram parteneri împreună cu Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Din nefericire, calamitățile și mișcările de teren au făcut ca Mănăstirea Rătești care este reprezentativă atât pentru Arhiepiscopie, cât și pentru noi toți buzoienii este într-o situație destul de critică”, a menționat Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean Buzău.
În ultima ședință a Consiliului Județean din 2017, aleșii şi-au dat acordul pentru alocarea unei sume importante pentru mănăstirea de maici de la Răteşti. Mai exact, s-a votat repartizarea sumei de 100.000 lei din bugetul propriu al județului Buzău pe anul 2017, Mânăstirii Rătești.
În mai 2014, după trei zile de precipitații, dealul de sub Mănăstirea Rătești a luat-o la vale, cu tot cu chilii. Dezastrul a făcut să se piardă majoritatea chiliilor iar biserica să fie atât de șubrezită încât acum stă să cadă. Astfel, cele 40 de maici au fost obligate să-și părăsească chiliile. Stareţa mănăstirii a obţinut în primăvara aceluiași an, fonduri europene pentru a transforma complexul într-un loc de pelerinaj şi turism religios.
Aşezarea monahală de la Răteşti era, la sfârşitul secolului al XVI-lea, schit de călugări, iar în anul 1752 a fost părăsită, pentru ca, în 1760, să fie reînfiinţată ca schit de maici. Mănăstirea deţine o colecţie de artă bisericească veche şi pictură de Gheorghe Tătărescu.