Bustul scriitorului Vasile Voiculescu, dezvelit astăzi, în Parcul din spatele Primăriei Buzău

de Stiri Buzau Media

Moment deosebit în Parcul situat în spatele Palatului Comunal, care începând de astăzi, poartă numele scriitorului buzoian, Vasile Voiculescu. Oficialităţile locale au dezvelit bustul unuia dintre cei mai importanţi scriitori români – Vasile Voiculescu. Monumentul realizat din bronz cu o înălţime de aproximativ 1,00 m este poziţionat pe un soclu de beton armat placat cu piatră naturală ”Vratza”. La alegerea amplasamentului pentru statuia Vasile Voiculescu în incinta parcului s-a ţinut cont de o serie de aspecte, alegându-se pentru ampfasarea bustului o zonă cu o vizibilitate optimă a acesteia din mai multe locuri ale parcului şi ale zonei învecinate. ,,Memoria colectivă buzoiană, iată că se materializează aici, în acest parc care va purta de astăzi numele de Vasile Voiculescu. Deci am dat și această statuie și acest parc lui Vasile Voiculescu, pentru ca tânăra generație măcar când vine la întâlniri în zonă aici, să citească ceea ce scrie pe acest monument și să fie primul pas spre a-i citi această operă absolut extraordinară pe care a scris-o Vasile Voiculescu”, a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.

     Lucrarea a fost realizată de sculptorul Bogdan Severin Hojbotă, profesor universitar doctor la Universitatea Naţională de Arte Bucureşti. Artistul a recunoscut că a fost pentru prima dată când a realizat o astfel de lucrare la Buzău, care să reprezinte un nume de referință în cultură și mai ales pentru cetățenii acestui oraș. ,,Etapele de lucru sunt mult mai complexe: de la modelajul din lut, se scoate un pozitiv de ipsos, se corectează, pe urmă se fac niște negative speciale pentru turnat, se pregătește o ceară special pentru turnat, se toarnă într-un material care se calcinează și pe urmă luăm operațiile invers de cizelare, lucruri de finețe de final. (…) Dintre toate imaginile cu Vasile Voiculescu am ales-o pe aceasta pentru că mi s-a părut cea mai profundă ca atitudine. Existau și erau destul de romanțioase și citind despre viața sa, am zis să îi dau o atitudine mai sobră, mai curată și mai apropiată de tipul lui, de scrierile lui. (…) Este prima lucrare de personalități buzoiene și prima lucrare la Buzău. Particip de mult timp la Buzău, la Bienale. Anul acesta am fost onorat, am primit premiul Bienalei Andreescu”, a menționat sculptorul Bogdan Severin Hojbotă.

Costul bustului a fost suportat de municipalitate fiind încadrat în planul de evenimente culturale dedicate Centenarului Marii Uniri. Valoarea totală a investiției este de 169.461 ,569 lei , cu TVA, din care construcții-montaj: 11.057,718 Iei , cu TVA.  Vasile Voiculescu s-a născut în comuna Pîrscov, judeţul Buzău, ca fiu al lui Costache Voicu (ulterior scriitorul luând numeie de Voiculescu), gospodar cu stare, şi al Sultanei (născută Hagiu), fiica unui negustor. Şcoala a început-o în satul Pleşcoi, Buzău în 1890. Cursul primar l-a absolvit la Buzău. A urmat studii liceale la Liceul „Alexandru Hâjdeu” şi apoi la Liceul Gheorghe Lazăr din Bucureşti.

Studiile universitare le-a început la Facuitatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti (1902 – 1903) şi le-a continuat la Facultatea de Medicină, în 1903. Doctoratul în medicină l-a obţinut în 1910. S-a căsătorit cu Maria Mittescu, studentă la medicină, cunoscută din satul său natal, Pîrscov. I-a dedicat poezii şi scrisori de dragoste. Voiculescu a debutat în Convorbiri literare (1912). A practicat medicina la ţară.

În timpul Primului Război Mondial a fost medic militar la Bârlad, unde a participat la serile culturaie ale lui Vlahuţă. Editorial, a debutat cu volumul Poezii (1916). Din acelaşi an a colaborat la Flacăra lui C. Banu, la recomandarea lui Macedonski. A primit PremiulAcademiei pentru volumul Din tara zimbrului şi alte poezii (1918). A fost membru titular al Academiei de Ştiinţe din România începând cu 21 decembrie 1935. La Pîrscov există Casa Memoriaiă Vasile Voiculescu. Devine medic şi doctor în medicină la Bucureşti. În 1941 i-a fost conferit Premiul Naţional de poezie. A fost timp de patru ani deţinut politic în închisorile comuniste (1958 – 1962).

Poetul român care, după 1948, a suferit cumplit pentru convingerile sale democratice, devenind deținut la vârsta de 74 de ani, şi luându-i-se dreptul de a publica, a lăsat o operă literară de mare rafinament artistic. În închisoare s-a îmbolnăvit de cancer şi a murit doborât de boală în noaptea de 25 spre 26 aprilie 1963, în locuinţa sa din Bucureşti. În 1993, Vasile Voiculescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.