Executivul a oficializat recent noi modificări ce vizează angajatorii din domeniul construcțiilor, prin intermediul Ordonanței de urgență nr. 43/2019. Acestea se vor aplica de acum și fac referire la salariul minim brut diferențiat din construcții, dar și la facilitățile fiscale din acest domeniu de activitate. Iată, potrivit avocatnet.ro, care sunt acestea:
Salariul minim brut diferențiat pentru anul 2020, stabilit în avans. Salariul minim brut diferențiat pentru domeniul construcțiilor va fi păstrat, în anul 2020, la nivelul din acest an, adică va fi tot 3.000 de lei. Din ordonanță reiese că acesta va avea același cuantum până în anul 2028, dar probabil că vor exista majorări până atunci (stabilite prin lege sau prin OUG). Totodată, vom avea o ușoară modificare a definiției salariului minim din costrucții, dar acest lucru nu implică, teoretic, modificări contractuale.
Angajatorii vor pierde facilitățile fiscale dacă nu acordă salariul minim diferențiat. O noutate majoră legată de salariul minim diferențiat din construcții este că neacordarea sa va duce, din 21 iulie 2019, la anularea facilităților fiscale din construcții (adică taxele salariale reduse). Astfel, nu doar că angajatorii vor trebui să achite din urmă diferențele de taxe până la nivelul lor integral, ci vor trebui să plătească și dobânzi și penalități de întârziere.
Cifra de afaceri, în funcție de care se dau facilitățile fiscale, se va stabili altfel. Concret, firmele care deja există cel puțin din 2018 se vor raporta numai la cifra de afaceri din anul fiscal anterior. Astfel, dacă vor avea cifra de afaceri de 80% din construcții, acestea vor aplica facilitățile fiscale în tot anul curent. Totuși, firmele nou-înființare și cele care nu vor atinge pragul de 80% în anul fiscal anterior vor fi cele care vor aplica în continuare actualul sistem de calcul lunar al cifrei de afaceri. Totodată, asta înseamnă că mai puțini angajați se vor trezi cu fluctuații ale salariului net de la o lună la alta.
Taxele salariale reduse se vor aplica mai multor persoane. Altă schimbare valabilă din a doua parte a lunii curente va fi la veniturile pentru care se aplică facilitățile fiscale. Mai precis, taxele salariale reduse se vor aplica și persoanelor care au venituri lunare brute mai mari de 30.000 de lei, în condițiile în care acest lucru nu-i posibil acum.
Facilitățile fiscale se vor aplica pentru mai multe activități. De ce? Pentru că vor apărea trei noi activități pentru care vor fi valabile taxele salariale reduse din domeniul construcțiilor. Acestea vor fi fabricarea cimentului (cod CAEN 2351), fabricarea varului și ipsosului (cod CAEN 2352) și fabricarea altor produse din minerale nemetalice n.c.a. (cod CAEN 2399).
Se pune însă o întrebare: noutățile intră în vigoare în mijlocul lunii, dar cum le aplică efectiv angajatorii? Specialiștii consultați de avocatnet.ro au îndemnat la prudență. Astfel, angajatorii care, începând de duminică, vor deveni eligibili pentru a aplica taxele salariale reduse ar trebui să le aplice numai pentru perioada 21 – 31 iulie 2019, dacă vor să evite potențialele probleme cu autoritățile fiscale. Evident, problema se pune numai pentru luna iulie, din august lucrurile fiind clare.