Consiliul Județean Buzău a semnat astăzi, cu Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, contractul de finanțare cu fonduri europene pentru proiectul „Casă nouă în drumul spre acasă”, în valoare de un million de euro. Mai exact, pentru îmbunătățirea calității infrastructurii serviciilor sociale oferite de către Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău se va închide „Centrul rezidențial pentru copilul cu handicap nr.9 Buzău” (C.R.C.H. nr. 9 Buzău), de pe strada Horticolei din Buzău și vor fi construite două case duplex tip familial și un Centru de zi de recuperare pentru copiii cu dizabilități. Acest proiect va fi realizat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, AXA PRIORITARĂ 8. Dezvoltarea infrastructurii de sănătate și sociale, PRIORITATEA DE INVESTIŢII 8.1 – Investiţiile în infrastructurile sanitare şi sociale care contribuie la dezvoltarea la nivel naţional, regional şi local, reducand inegalitaţile in ceea ce priveşte starea de sanatate şi promovând incluziunea socială prin îmbunătăţirea accesului la serviciile sociale, culturale și de recreare, precum și trecerea de la serviciile instituționale la serviciile prestate de colectivitățile locale.
Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a menționat că acest proiect va beneficia de finanțare și din partea bugetul propriu al județului, care va suporta cheltuielile neeligibile și 2% din valoarea eligibilă. Diferența de 98% este reprezentată de suma de un milion de euro ce va reprezenta finanțare nerambursabilă din fonduri europene. ,,Este vorba despre o sumă considerabilă pe care o să reușim să o atragem din fonduri europene – 1 milion de euro. Bineînțeles că sunt și cheltuieli neeligibile. O să fie nevoie să reactualizăm devizul pentru că s-au schimbat datele problemei de când s-a început să se lucreze la acest proiect. S-a modificat salariul minim, prețurile au crescut, dar aceste cheltuieli vor fi suportate din bugetul propriu al Consiliului Județean, sume care vor fi date către Direcție (n.red. DGASPC Buzău) ca să putem să implementăm acest proiect”, a explicat Petre Emanoil Neagu.
Proiectul prevede construirea de la zero a două case duplex de tip familial, cu o capacitate totală de 48 copii (4×12 beneficiari), structuri care să poată oferi servicii de calitate adaptate nevoilor acestora. De asemenea, o clădire aflată în administrarea Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Buzău va fi reabilitată și modernizată. Aceasta va fi mai apoi transformată într-un centru de zi de recuperare pentru copii cu handicap, având o capacitate de 90 de beneficiari. ,,Centrul rezidențial pentru copilul cu handicap nr.9 „, cunoscut sub numele de „Centru numărul 9”, cel care se află în strada Horticolei din Buzău, a plecat în istoria lui, de la o capacitate de 110 copii. În prezent, acolo se află o comunitate de aproximativ 65 de copii, fiecare dintre aceștia fiind evaluat din perspective nevoilor pe care le are. 48 dintre ei intenționăm să locuiască în aceste case de tip familial. O casă de tip familial, după standardele noastre, poate să locuiască 12 copii, iar mediul în care ei vor trăi va fi total diferit de centrele de tip clasic. În ceea ce privește Centrul de zi care va funcționa pe lângă aceste case de tip familial este de fapt un centru de recuperare pentru copiii cu dizabilități, pentru cei care vor locui în case și care vor avea măsură de protecție și diferența de până la 90, vor fi copii care provin din comunitatea buzoiană, care trăiesc alături de familial lor și pentru care se simte nevoia să acceseze servicii de recuperare specifice”, a declarat directorul DGASPC Buzău, Loredana Dorobanțu.
Buzăul este primul județ din regiunea de sud-est care a încheiat cu Agenția pentru Dezvoltare Regională contractual de finanțare pentru un astfel de proiect. ,,Din punct de vedere al programului, ghidul era aplicabil doar centrelor care trebuiau închise, care se află pe lista națională de centre ce trebuie închise. Din regiunea de sud-est noi aveam trei centre pe această listă. Este vorba despre Buzău, Vrancea și Constanța. Primul contract este acesta de astăzi, de 1 milion de euro și este un merit faptul că echipa de la Consiliul Județean și echipa de la Direcția de Protecție a Copilului Buzău au reușit să depună proiectul la timp și conform cerințelor din ghidul de finanțare. Sigur că va dura până când se vor realize aceste investiții. Vă asigurăm de întreg sprijinul nostru ca lucrurile să decurgă cât mai corect și cât mai rapid, în așa fel încât să ne putem bucura de noile locații conform calendarului pe care-l aveți în acest proiect de 36 de luni, începând de astăzi până la finalizarea acestuia”, a menționat Luminița Mihailov, director general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est. Casele duplex de tip familial ce vor fi construite în municipiul Buzău vor fi, ca model, ca cele relizate în Râmnicu Sărat. Printre beneficiarii proiectului se vor număra și părinții acestor copii, care vor primi consiliere psihologică și suport, precum și informații legate de boala și evoluția copilului sau de îngrijirile medicale pe care le necesită.