Deși cele mai importante programe de finanțare sunt destinate societăților comerciale, antreprenorii înregistrați ca persoane fizice autorizate (PFA) vor putea accesa pe durata anului 2019 mai multe fonduri nerambursabile destinate dezvoltării unor afaceri noi sau a unora existente. Printre cele mai importante linii de finanțare se numără fondurile acordate femeilor manager și înființarea unor livezi și linii de procesare a fructelor. Societățile comerciale au la dispoziție, pe durata unui an calendaristic, posibilitatea de a accesa un număr mare de programe de finanțare, pentru afaceri debutante sau cu istoric, în mediul urban sau rural, atât pentru activități de producție, cât și pentru servicii sau IT. Cu toate acestea, forma de organizare a afacerii împierdică PFA-urile să acceseze întotdeauna liniile de finanțare destinate societăților comerciale. Iată care ar fi cele mai importante finanțări disponibile PFA-urilor:
1.Fonduri nerambursabile pentru livezi
Fermierii care doresc să înființeze sau să extindă livezi vor avea posibilitatea de a accesa, în perioada 15 februarie – 15 august 2019, fonduri nerambursabile totale de peste 65 de milioane de euro. PFA-urile sunt eligibile, alături de alte categorii de solicitanți, pentru finanțarea unor activități precum:
- înființarea de plantații pomicole;
- înființarea unor unităţi de procesare a fructelor din propria exploatație;
- achiziționarea de mijloace de transport speciale;
- construcția unor spații necesare în fluxul de procesare alimentară.
- Ajutorul financiar nerambursabil poate ajunge, în unele situații, la 90% din valoarea investiției planificate, iar contribuția în natură este luată în considerare (lucrări realizate în regie proprie).
2.Sprijinirea meșteșugurilor și a artizanatului
PFA-urile care produc sau comercializează obiecte artizanale pot beneficia, prin intermediul unei linii de finanțare din fonduri naționale, de sprijin pentru participarea la Târgul naţional pentru meşteşuguri şi artizanat organizat anual. Fondurile nerambursabile acordate decontează cheltuielile suportate cu transportul produselor la târg și cazarea antreprenorilor pe durata organizării acestuia. Suma maximă de care un PFA poate beneficia este de 3.600 de lei (pentru transport se alocă cel mult 2.000 de lei, iar pentru cazare suma alocată este de 1.600 de lei).
3.Femeia Antreprenor
Femeile care desfășoară activități economice ca PFA pot participa în mod gratuit la conferințe, workshop-uri și evenimente internaționale de tip business to business. Bugetul anual alocat acestei linii de finanțare este de un milion de lei, iar numărul beneficiarelor de sprijin este următorul:
- 400 de participante femei, care au deja o afacere și femei care doresc să-și deschidă o afacere pot participa la Conferința națională dedicată femeilor antreprenor din România;
- 160 de participante femei care dețin afaceri la un număr de patru workshop-uri;
- 80 de participante femei la cele patru evenimente internaționale.
4.Târgul pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM)
Întreprinderile mici și mijlocii (IMM) din România pot participa, beneficiind de anumite gratuități, la Târgul pentru IMM-uri. Obiectivul acestui program de finanțare este facilitarea contactelor dintre potențialii întreprinzători și promovarea spiritului antreprenorial. Bugetul alocat acestui program de finanțare este de cinci milioane de euro, iar participanții vor beneficia de participarea gratuită la târg pentru aplicanții selectaţi în urma înscrierii în program; de decontarea cheltuielilor de transport pentru beneficiari și pentru produsele acestora și de decontarea cheltuielilor pentru cazarea beneficiarilor.