Ce militari și polițiști pot ieși la pensie, în 2018?

de Stiri Buzau Media

În cazul militarilor și polițiștilor, pensia de serviciu pentru limită de vârstă se obține la atingerea vârstei-standard de pensionare, însă numai dacă persoanele în cauză au vechimea minimă necesară. Bazându-ne pe aceste informații, putem prezenta astăzi cine se poate pensiona, cel puțin teoretic, pentru limită de vârstă. Sistemul pensiilor militare de stat a fost reintrodus în 2016, după ce timp de câțiva ani militarii și polițiștii au fost incluși în sistemul pensiilor publice.

Pensiile de stat pentru militari, polițiști și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare sunt reglementate, începând cu data de 1 ianuarie 2016, de Legea nr. 223/2015. Pensiile de serviciu care se pot acorda acestor persoane sunt pensia anticipată, pensia anticipată parțială și pensia pentru limită de vârstă, însă noi de axăm în acest articol doar pe cea din urmă. Concret, pensia de serviciu pentru limită de vârstă se cuvine atunci când sunt îndeplinite, în mod cumulativ, următoarele condiții:

  • solicitanții au împlinit vârsta-standard de pensionare pentru limită de vârstă;
  • solicitanții au o vechime efectivă de cel puțin 25 de ani, din care minimum 15 ani reprezintă vechime în serviciu.

„Vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă (…) este de 60 de ani. Atingerea acestei vârste se realizează prin creșterea vârstelor standard de pensionare, conform eșalonării prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezenta lege”, scrie în actul normativ.