Săptămâna care urmează praznicului Învierii Domnului, cunoscută și sub denumirea de Săptămâna Luminată este plină de tradiții, a căror vechime se pierde în istorie. Potrivit rânduielilor bisericii, în Săptămâna Luminată nu se fac parastase pentru cei trecuți la Domnul, aceste slujbe fiind reluate după Duminica Tomii. De asemenea, slujbele de înmormântare se săvârșesc după rânduieli speciale. Zilele de miercuri și vineri din Săptămâna Luminată sunt cu harți, credincioșii având dezlegare la toate mâncărurile de dulce. De asemenea, este dezlegare la pește miercurea și vinerea în perioada cuprinsă între Învierea Domnului și Duminica Tuturor Sfinților, prima după Rusalii.
În Marțea Albă nu se spală
În marțea din Săptămâna Luminată, cunoscută sub numele de Marțea Albă, nimeni nu are voie să spele, să calce și să facă curat. În această zi, credincioșii dau de pomană pască rămasă de la Paște și vin roșu. În Miercurea Albă, femeile nu au voie să muncească, dar bărbații se pot duce la câmp. Se crede că cine nu respectă această datină, vor fi lipsiți de bucate pe masă.
În Joia Verde se cinstesc grânele
Ziua de joi din Săptămâna Patimilor este cunoscută sub denumirea de Joia Verde, acum cinstindu-se grânele și grădinile pentru a nu fi atras ghinionul asupra casei. În Vinerea Scumpă, vinerea din Săptămâna Luminată, potrivit tradiției, se sfințesc fântânile, după slujba de seară.