Ceaiuri de băut vara, care reduc transpirația și vă ajută să faceți față caniculei

de Stiri Buzau Media
Sursa foto:amazingwellnessmag.com
Sursa foto:amazingwellnessmag.com

Temperaturile crescute ne îndeamnă să consumăm foarte multe sucuri răcoritoare carbogazoase, însă acestea nu sunt tocmai indicate, mai ales că au un conținut mare de zahăr, care contribuie la depunerea kilogramelor. Alte variante de hidratare sănătoasă ar fi apa plată sau minerală și ceaiurile care, pe lângă efectul de hidratare, oferă organismului numeroși antioxidanți benefici. Iată câteva ceaiuri de băut vara care pot fi consumate reci sau cu cuburi de gheață.

Zmeură, caise și fructe exotice

Ceaiurile de fructe nu conțin cofeină, deci nu deshidratează și au efect tonic, vitaminizant și energizant. Astfel de fructe sunt caisele, căpșunile, zmeura, fragii, afinele, ananasul, kiwi etc., care se găsesc în magazinele specializate sub formă de pulbere sau pliculețe, care se lasă la infuzat în apă clocotită 5-10 minute. Ceaiurile de fructe au gust foarte plăcut și nu mai necesită îndulcire. Se pot servi cu felii de lămâie și cuburi de gheață.

Rozmarin, menta si ceai verde

Un amestec de ceaiuri cu efect răcoritor și tonifiant este cel din frunze proaspete de rozmarin cu hibiscus, mentă, cei verde și măceșe. Bogăția de antioxidanți din aceste plante  ajută la protejarea organismului de radicalii liberi iar menta oferă, datorită uleiurilor volatile conținute, pe lângă efectul de răcorire, beneficii pentru digestie, ameliorează diareea, enterocolita și colita, tulburări care apar frecvent în sezonul cald”, spune dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicina de familie, cu competență apifitoterapie.

Salcie, stejar, nuc și salvie

Transpirația excesivă poate fi ținută sub control cu ajutorul unor ceaiuri cu efect antisudorific, cum ar fi cele din scoarța de salcie sau stejar, din frunze de nuc sau de salvie. Pentru că gustul acestora nu este tocmai plăcut, îl putem îmbunătăți dacă adăugăm miere și câteva felii de lămâie, adaugă medicul.

Ghimbir cu lămâie

Un ceai deosebit de aromat și răcoritor, care prezintă numeroase beneficii pentru organism este cel din rădăcină de ghimbir cu bucatele de lămâie. Ghimbirul este o sursă excelentă de vitamine (A, B, C) și minerale (magneziu, potasiu, cupru, mangan), are efect tonic și accelerează metabolismul, acționând eficient asupra depozitelor de grăsime. De asemenea, ceaiul de ghimbir calmează durerile de cap și scade riscul de cancer ovarian, se arată într-un studiu recent.

Știri despre: