Cinci arme de foc descoperite în urma unor percheziții, desfăşurate în zona oraşului Pătârlagele

de Stiri Buzau Media

Poliţiştii buzoieni reamintesc deţinătorilor legali de arme şi muniţii prevederile legale în vederea reautorizării şi atrag atenţia celor care, în diferite conjuncturi, ar putea ajunge în situaţia de a deţine/procura/folosi în mod ilegal arme şi muniţii cu privire la normele în vigoare şi obligaţia de a sesiza instituţiile competente. În primele 2 luni ale anului în curs, poliţiştii au desfăşurat activităţi pe liniile de competenţă, respectiv arme, braconaj, substanţe periculoase şi materii explozive, ca urmare a neîndeplinirii condiţiilor pentru prelungirea valabilităţii permisului de armă şi a altor nereguli constatate fiind anulat dreptul de deţinere pentru 54 de persoane, ceea ce reprezintă aproximativ 2% din numărul total al deţinătorilor legali de arme şi muniţii. În acest context, poliţiştii reamintesc condiţiile legale în care se realizează această activitate, respectiv obligaţia fiecărui deţinător legal de arme şi muniţii de a se prezenta la sediul IPJ Buzău, anterior expirării valabilităţii permisului, având asupra sa următoarele documente:

  • Act de identitate, original şi copie;
  • Permis de armă, original şi copie;
  • Dovada calităţii prevăzută de art. 13 alin. 1 – 5 din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor (ex. după caz – permis vânătoare, original şi copie, carnet membru vânător original şi copie, dovadă calitate magistrat, poliţist, militar, diplomat, demnitar, sportiv de tir, etc);
  • Fişă medicală – cu 6 rubrici;
  • Aviz psihologic;
  • Cazier judiciar;
  • o fotografie  ¾;
  • Document eliberat de asociaţia de vânătoare la care sunteţi membru şi care să ateste participarea la vânătoare (adeverinţă sau copie a unei autorizaţii de vânătoare în care să fiţi înscris) sau dovada efectuării tragerii anuale pentru persoanele care nu deţin armă de vânătoare;
  • Armele deţinute (pentru armele cu glonţ este necesar şi un număr de 5 cartuşe în vederea efectuării testului IBIS).

În cazul în care valabilitatea permisului de armă nu a fost prelungită până la data expirării valabilităţii documentului, deţinătorii au obligaţia legală ca în termen de 10 zile de la data expirării permisului să predea armele şi muniţia la un armurier autorizat, în caz contrar, fapta de a deţine armele şi muniţia în baza permisului de armă cu valabilitatea expirată constituind infracţiunea de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, faptă prevăzută şi pedepsită de Codul Penal.

De asemenea, în cazul în care deţinătorii nu mai doresc prelungirea valabilităţii permisului de armă urmează să predea armele şi muniţia deţinută, până la data expirării valabilităţii permisului, la un armurier autorizat, iar permisul de armă şi copie de pe dovada predării vor fi înaintate la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Buzău – Biroul Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase. Totodată, poliţiştii atrag atenţia asupra obligaţiei legale a deţinătorilor legali de arme care nu deţin şi arme de vânătoare, de a efectua trageri anuale în poligoane de tragere autorizate, urmând a prezenta dovada efectuării acestor trageri cu ocazia prelungirii valabilităţii.

În urma activităţilor desfăşurate de la începutul anului, poliţiştii specializaţi de la Biroul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase au demarat activităţile procedurale în cazul a 32 de infracţiuni sesizate conform Codului Penal, Legii 407/2006 vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic, Legii nr.126/1995 privind regimul materiilor explozive şi O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului. Totodată, au fost indisponibilizate 11 arme (3 letale şi 8 neletale) şi au fost aplicate 4 amenzi în valoare de 12.000 de lei.

Poliţiştii atenţionează persoanele care, în diferite conjuncturi au ajuns în situaţia de a deţine/procura/folosi în mod ilegal arme şi muniţii cu privire la obligaţia legală de a sesiza aspectele de natură penală şi la posibilitatea predării acestora, anterior depistării lor. Una dintre infracţiunile cu privire la care se continuă cercetările a fost constatată de poliţişti cu ocazia unor percheziţii desfăşurate în zona oraşului Pătârlagele. De la faţa locului poliţiştii au ridicat şi indisponibilizat cinci arme de foc (o puşcă şi patru pistoale) cu privire la care s-a stabilit că provin din Anglia şi au fost introduse în ţară, fără drept, de către un tânăr de 23 de ani. În cauză se desfăşoară activităţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi contrabandă calificată.