Sfârșitul anului școlar 2017-2018 marchează primul an al unui alt proiect finanțat de UE, Erasmus + KA2: ODYSSEY- MIGRATION AND ITS INFLUENCE ON TEENAGERS/ 2017-1-DE03-KA219-035513_3, proiect ce se derulează în cadrul Colegiului Economic Buzău pe parcursul a doi ani. O a doua întâlnire a avut loc în perioada 29.05- 02.06.2018, mobilitate ce s-a desfășurat în Buzău. La întâlnirea de lucru s-au prezentat 15 participanți din cele 5 țări implícate: România, Germania, Spania, Portugalia, Grecia. Proiectul se află în etapa de evaluare și monitorizare a activităților derulate în anul școlar 2017-2018, subiectul său fiind migrația în trecut și în prezent, dar și influența pe care acest fenomen o exercită asupra adolescenților. Ideea proiectului a pornit de la realitățile din fiecare țară.
Valurile de imigranți cu care se confruntă Germania și Grecia pe de o parte, pe de altă parte numărul mare de persoane care aleg să emigreze din Portugalia și România în alte țări, în căutarea unui loc de muncă, acestea fiind realitățile zilelor noastre. Germania și Grecia, cele două țări care s-au confruntat și se confruntă, cu un val uriaș de imigranți, cărora trebuie să le asigure condiții de trai și în același timp integrarea în societate, mai ales când vorbim despre Germania, destinația preferată de toți imigranții, pentru că Grecia este o țară de tranzit, în care mulți dintre imigranți au fost blocați mai mult decât și-ar fi dorit.
Dacă vorbim de celelate țări implicate în proiect, România sau Portugalia, trebuie să facă față plecărilor masive în țările dezvoltate, de aceea în multe domenii există o ciză acută de specialiști, de exemplu, în România o astfel de situație este experimentată de sistemul de sănătate. Acestea sunt problemele actuale care au condus la scrierea unui proiect pe tema migrației existente atât în trecut, cât și în prezent, situație care își lasă amprenta asupra adolescenților, care sunt nevoiți să facă față unor schimbări majore.
Analiza acestui fenomen le oferă ocazia adolescenților să cunoască poveștile oamenilor care au fost nevoiți să-și părăsească locuințele pentru a oferi familiilor lor o viață mai bună, de cele mai multe ori o viață sigură, dacă vorbim de refugiații din Siria, astfel aceștia vor învăța să fie toleranți și de ce nu, să aprecieze mai mult ceea ce le oferă țările lor natale.România este reprezentată în acest proiect de Colegiul Economic Buzău în parteneriat cu Gymnasium Neue Oberschule/Braunschweig/ Germania, EBI Francisco Ferreira Drummond/ Angra do Heroísmo/ Portugalia, IES LUIS SEOANE/ Pontevedra/ Spania, 3 Gymnasio Kalamatas/ Grecia, coordonatorul fiind şcoala din Germania.
Reuniunea la care au participat 15 profesori a avut drept scop principal detalierea programului proiectului pentru cel de al doilea an şi evaluarea și monitorizarea activităților din primul an, 2017-2018. Activitățile cele mai importante desfășurate au fost Biblioteca Vie a proiectelor propusă de elevii implicați în proiecte. Au fost cărți: Balaban Cristina, Mocanu Andrei, Țopană Florina, Mihalache Gabriela, Chiriță Cristina, Molnar Renata, Popa Radu, Beitulovici Ana, Rățoiu Andreea, Burlacu Angela, Olteanu marina, Coman Ana Maria, Pascu Andreea, Rusen Mircea, Mușat Robert, Cățoi Alexandru, Scarlat Ana.
Ei au prezentat invitaților cărți interesante, proiecte trecute și prezente: IBRAVE, Working in Europe- skills for success, Târguri ale firmelor de exercițiu internaționale și naționale, OMIT, Biblioteca Vie. O sesiune dedicată antreprenoriatului în care elevii au prezentat firme de exercițiu în funcțiune anul acesta. Au fost actori și antreprenori: Pantică Alexandru, Dobrișan Raluca, Marin Any. Molnar Renata și Popa Radu au prezentat unui grup de tineri din 7 țări europene aflați într-un schimb de tineri în orașul nostru, proiectul OMIT- Odissey- Migration and its influence on teenagers.
Lansarea revistei Cheia succesului de afaceri, revistă aflată la a VI a ediție, în sala Nicu I Constantinescu a Primăriei orașului Buzău. Au fost prezenți primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, inspector general școlar Otilia Trifan, directorul Colegiului Economic Buzău, Marioara Lungu, numeroși profesori și elevi și nu în ultimul rând oaspeți europeni. Constantin Toma a subliniat importanța pe care domeniul economic și domeniul educației le au pentru buna dezvoltare a unei comunități. La rândul său, Otilia Trifan a menționat faptul că la nivel național, Colegiului Economic Buzău este una din cele 7 unități de învățământ care a obținut distincția de Școală Europeană de 5 ori.
Au fost distribuite reviste elevilor care au redactat articolele: Beitulovici Ana, Țopană Florina, Molnar Renata, Scarlat Ana, Olteanu Mariana, Burlacu Angela, Pascu Andreea, Coman Ana Maria, Rusen Mircea, Mușat Robert, Popa Radu, Florin Iordache, Tufan Marius, Zîrnea Alin. Totodată au fost desfășurate sesiuni dedicate monitorizării proiectului, evaluării și completării raportului intermediar precum și sesiuni de dezvoltare a programului anului doi de proiect. În timpul liber au fost derulate vizite culturale si vizite de studiu în zona noastră. Toți participanții au apreciat activitățile desfășurate și frumusețile județului Buzău. Acest proiect este finantat cu susținere din partea Comisiei Europene.