Comuna Mânzălești, asaltată de mistreți și de urși

de Stiri Buzau Media
Sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

Localnicii comunei Mânzălești nu mai au liniște de câteva luni. Porcii mistreți dau iama în culturile oamenilor, iar urșii intră nestingheriți și le iau animalele. Hectare de culturi de porumb au fost culcate la pământ, după ce turme de porci mistreți le-au distrus. Animalele sălbatice ies din pădure în căutare de hrană şi, acolo unde intră, fac prăpăd. Oamenii plâng la gândul că munca și investiția lor s-a dus pe apa sâmbetei. Disperarea lor este cu atât mai mare, cu cât culturile reprezentau singura sursă de venit pe care o aveau. Comuna este formată din 13 sate: Beșlii, Buștea, Cireșu, Ghizdita, Gura Bădicului, Jghiab, Mânzălești (reședința), Plavățu, Poiana Vâlcului, Satu Vechi, Trestioara, Valea Cotoarei și Valea Ursului. Niciunul dintre acestea nu a scăpat de atacul porcilor mistreți. Primarul comunei Mânzălești, Valeriu Beșliu spune că oamenii vin și îi cer ajutorul, însă singura soluție a unității administrativ teritoriale a fost să apeleze la sprijinul reprezentanților  Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Buzău.

Din păcate, nici aceștia nu au putut face prea mult, decât să gonească porcii mistreți. Aceștia par însă să nu mai aibă niciun fel de teamă de oameni. Revin după câteva zile și trec peste piedicile puse în cale de localnici, în speranța că astfel vor putea să-și mai protejeze culturile, puținul care le-a mai rămas. Unii dintre mistreți au ajuns să iasă chiar și în drumul județean, după cum a declarat pentru Buzăumedia, Valeriu Beșliu. Și mai grav este că localnicii care s-au ales cu pagube enorme la culturi, nu pot fi despăgubiți.

Și de parcă atacul mistreților n-ar fi fost de ajuns, bieții oameni sunt în permanență și sub teroarea urșilor. Zeci de animale le-au fost decimate de fiarele sălbatice, în special miei și vite. Localnici care au rămas fără unele animale din gospodării au putut fi despăgubiți, alții, în schimb, s-au ales cu pagube enorme, ne-a mai spus primarul comunei Mânzălești. Atacuri ale urșilor au fost și la stupi. Mulți au fost distruși, însă proprietari au putut fi despăgubiți.

Nici în cazul urșilor autoritățile nu pot face nimic altceva, decât să-i gonească. Ba  chiar au chemat și jandarmii în ajutor și au făcut de pază cu rândul, pentru a-i alunga. Primarul comunei Mânzălești spune că un pas important ar fi ca autoritățile de la centru și chiar organizațiile de protecție a animalelor să vină în zonele atacate și să cunoască situația reală de pe teren, înainte de a lua o decizie corectă.

Valeriu Beșliu ne-a povestit despre atacul unui urs, care fără teamă a urcat în podul unei case abandonate și a distrus stupii ascunși acolo de proprietar.

Situația din Mânzălești este una dramatică, însă, din păcate, nu este singulară. Și alte localități din județul Buzău sunt sub asaltul animalelor sălbatice, iar singurul lucru ce poate fi făcut este alungarea lor.