Prevederea actuală din Codul muncii care reglementează scăderea din calculul vechimii a concediilor fără plată și a absențelor nemotivate ar putea să fie eliminată, potrivit unui proiect de modificare a Codului muncii aflat acum în dezbatere. Nu știm însă dacă e vorba de o scăpare a celor care au făcut propunerea sau este intenționată. Cert este că, dacă prevederea ar fi eliminată, ne-am întoarce la o situație care exista și până în 2015, când unii inspectori de muncă considerau că e normal ca acele zile să se calculeze ca vechime în muncă, în timp ce alții spuneau că e inadmisibil, potrivit avocatnet.ro.
Un proiect de lege pus în dezbatere publică de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale vizează schimbări importante la Codul muncii. În esenţă, s-ar introduce în legislaţie conceptul de muncă nedeclarată, care ar cuprinde nu doar situaţiile de „muncă la negru”, dar şi alte forme de muncă „pe lângă contract” sau prestată atunci când nu ar trebui. Proiectul de lege pentru modificare şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii nu se va aplică însă în viitorul foarte apropiat. El trebuie să treacă de votul Executivului, să fie dezbătut şi votat în Parlament, aprobat de către preşedinte şi publicat apoi în Monitorul Oficial. În condițiile actuale este însă dificil de prognozat când va pleca documentul de la Guvern.
În forma propusă de Minister, unul din articolele de început ale Codului este modificat substanţial, iar o prevedere foarte importantă care e prevăzut acum în Cod nu mai este preluată şi în proiectul propus. Este vorba, mai exact, de următorul text: „Absenţele nemotivate şi concediile fără plată se scad din vechimea în muncă”.
În prezent, absenţele nemotivate şi concediile fără plata nu se iau în calcul pentru vechimea în muncă, însă acest lucru nu a existat de la bun început în Codul muncii. Prevederea această a fost introdusă în Cod abia în 2015, prin Legea nr. 12/2015, ocazie când au fost aduse multe modificări importante legislaţiei muncii, aşa cum va prezenţa şi redacţia noastră la momentul respectiv (detalii, aici). Cert este că, în formă proiectului pus acum în dezbatere, prevederea citată mai sus nu se regăseşte.
Ce ar însemna dacă această prevedere nu ar mai fi în Cod? Ne-am întoarce, practic, la situaţia de dinainte de modificarea din 2015, aşa cum ne explică specialistul în dreptul muncii, Miruna Stănescu, avocat la SCA Stănescu & Iordache: „Îmi amintesc că, până la modificarea din 2015, existau interpretări diferite ale inspectorilor de muncă. Astfel, existau inspectori care susţineau că aceste zile nu trebuie luate în considerare la calculul duratei vechimii în muncă, iar de partea cealaltă existau inspectori care susţineau că, întrucât legea nu distinge în mod expres cu privire la această situaţie, este normal că şi aceste zile să fie avute în vedere la calculul vechimii în muncă. Pentru această a două opinie milita şi faptul că – să nu uităm! – dreptul muncii este un drept social”.
Aşadar, dacă se va elimina, într-adevăr, prevederea conform căreia concediile neplătite şi absenţele nemotivate se scad din vechime, atunci ne vom întoarce la practică diferită a inspectorilor de dinainte de modificarea din 2015. Unii vor spune că zilele respective se includ în vechime, alţii vor spune că nu, fiecare cu argumentele sale.
Dar de ce a fost introdusă această prevedere în 2015? Am căutat în fişa de la Camera Deputaţilor a proiectului Legii nr. 12/2015 (cel care a introdus textul), pentru a vedea care a fost motivul din spatele acestui amendament şi am găsit acelaşi lucru: prevederea a fost adăugată pentru a curma practică diferită a inspectorilor. „În urmă analizării unor memorii transmise de către inspectori de resurse umane, a reieşit faptul că aceste situaţii nu sunt reglementate, ceea ce face că legea să se aplice neuniform, lăsând loc la interpretări”, scrie în dreptul amendamentului.
Notă: La acest moment, nu ştim dacă e vorba despre o omisiune din proiectul de lege propus de Minister sau dacă a existat un motiv anume pentru propunerea de eliminare a acestei prevederi. Pentru acest motiv, redacţia noastră a făcut o solicitare Ministerului pentru un punct de vedere. De îndată ce vom avea acest punct de vedere, vom completă materialul nostru. De asemenea, nu trebuie să scăpăm din vedere şi un alt aspect: chiar dacă e vorba de o omisiune sau nu, proiectul poate fi modificat substanţial până să între în vigoare, atât în Guvern, cât şi în fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului.
Atenţie! Proiectul de lege privind modificarea Codului muncii NU se aplică momentan. Pentru a putea intră în vigoare, el are nevoie de votul Executivului, al Parlamentului, de aprobarea prin decret prezidenţial şi de publicarea în Monitorul Oficial.