Contestațiile fiscale făcute de firme și de PFA-uri vor fi soluționate de MFP, nu de ANAF

de Stiri Buzau Media

Pe viitor, contestațiile făcute de firme și persoanele fizice autorizate în legătură cu creanțele și actele fiscale vor fi soluționate de către Ministerul Finanțelor Publice (MFP), nu de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Intenția este inclusă într-un proiect de act normativ pregătit de Guvern și este văzută cu ochi buni de către reprezentanții mediului de afaceri, care consideră că astfel procedura va fi cu adevărat obiectivă. ,,Transferul activității de soluționare a contestațiilor de la Agenția Fiscală la Ministerul Finanțelor. E un subiect care, de fapt, a fost semnalat de mai multă vreme de mediul de afaceri, în sensul că plasarea structurii de soluționare a contestațiilor în structurile de administrare fiscală nu-i conferă o suficientă independență și e necesar să o ducem pe un alt palier, tocmai pentru a da încredere contribuabilului că demersul lui, contestația lui va fi tratată într-o manieră total independentă și va fi tratată tocmai de cei care au elaborat legislația și care sunt mai aproape de sensul pe care au vrut să îl dea unei prevederi sau alteia”, a declarat recent Doru Dudaș, director general în cadrul MFP.

Acesta a făcut referire la un proiect de OG care se află în lucru la minister, dar care încă n-a apărut în dezbatere publică. Conform documentului, „contestațiile formulate împotriva titlurilor de creanță precum și împotriva altor acte administrative fiscale emise de organul fiscal central se soluționează de către structura specializată de soluționare a contestațiilor din cadrul Ministerului Finanțelor Publice”. Mai mulți specialiști au lăudat recent la evenimentele de fiscalitate această intenție a MFP, considerându-se, în esență, că mutarea soluționării contestațiilor va aduce, cu adevărat, obiectivitate procedurii. Totuși, există și specialiști mai pesimiști care așteaptă rezultate concrete înainte de a spune că vom vedea mai multă obiectivitate din partea autorităților fiscale.

Atenție! Proiectul de OG nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie pus în dezbatere, adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial.