Controalele în trafic: Mașinile ISCTR ar urma să folosească și ele girofar cu lumină albastră

de Stiri Buzau Media

Verificările în trafic desfășurate la transportatori de personalul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) ar urma să fie eficientizate, conform programului legislativ al Guvernului pentru anul 2018. Concret, mașinile ISCTR vor avea, de asemenea, girofar cu lumină albastră, deoarece cele cu lumină galbenă sunt problematice în prezent.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 26/2011 privind înființarea Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transporul Rutier ar urma să fie prezentat Executivului, de către Ministerul Transporturilor, în această lună. Acesta figurează în programul legislativ al Guvernului pentru anul 2018. Mașinile folosite de personalul ISCTR ar urma să aibă girofar cu lumină intermitentă albastră, în condițiile în care în prezent acestea au girofar cu lumină galbenă. Pentru a susține propunerea, ministerul vine cu mai multe argumente, primul fiind că, în cazul controalelor în trafic, mașinile ISCTR nu sunt la fel de eficiente precum cele cu girofar albastru.

„Lipsa dotării autovehiculelor ISCTR cu lumini intermitente de culoare albastră îngreunează activitatea de control în cazul opririi autovehiculelor din mers, mai ales a celor înmatriculate în alte state, deoarece conducătorii auto cu domiciliul în alte țări nu sunt familiarizați cu autovehiculele deținute de ISCTR”, scrie în programul legislativ al Guvernului. Totodată, autoritățile spun că girofarul de culoare galbenă induce șoferii în eroare, deoarece este asociat mai degrabă cu vehiculele utilitare, nu cu cele care pot opri transportatorii în trafic.

În plus, șoferii nu fac eforturi pentru a acorda prioritate în trafic mașinilor ISCTR, care astfel nu pot ajunge rapid acolo unde se produc accidente rutiere, pentru a sprijini agenții de poliție. În altă ordine de idei, mașinile Fiscului care pot face opriri în trafic pentru verificări folosesc deja girofar cu lumină albastră.

Atenție! Proiectul de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.

Știri despre: , ,