Copii exploatați prin muncă, la o societate din municipiul Buzău

de Stiri Buzau Media
Sursa foto:canal3.md
Sursa foto:canal3.md

Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă au efectuat recent, o acţiune de control la o societate din municipiul Buzău. Ca urmare verificărilor efectuate a fost identificat un angajator care folosea în beneficiul său doi tineri în vârstă de până în 18 ani, care prestau activități cu încălcarea prevederilor legale, referitoare la regimul de muncă al minorilor. Aceștia au fost primiţi la muncă pentru activitaţi care comportă risc de prăbuşire, surpare (activităţi în care potrivit art.9(2) din HG nr.600/2007 este interzisă angajarea tinerilor). Natura activităţii prestate de tineri este susţinută de înscrisurile din fişele de identificare completate de cei doi în timput controlului, de fotografii şi de înregistrările video efectuate de inspectorii de muncă în temeiul art.12(1) pct.B lit.c şi n din Anexa la H.G.nr.488/2017.

În timpul controlului, minorii le-au declarat inspectorilor de muncă faptul că lucrează între orele 08:00 – 16.30, în condiţiile în care durata normală a timpului de muncă pentru categoria de vârstă sub 18 ani este de 6 ore/zi. Astfel, s-au încălcat prevederile art.124 din Codul Muncii, republicat, cu modificări şi completări, care stipulează că tinerii în vârstă de până la 18 ani nu pot presta muncă suplimentară. Nerespectarea de către angajator a dispoziţiilor privind încadrarea în muncă a minorilor, conform art.265 din Codul Muncii—republicat, constituie infracțiune, iar documentele au fost înaintate Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău spre competentă sotuţionare, în temeiul art.265(1) din Codul Muncii (Legea nr.53/2003 republicată).

Potrivit prevederilor art. 265… ) din Codul Muncii (Legea nr. 53/2003 republicată), “Încadrarea în muncă a unui minor cu nerespectarea condiţiilor legale de vârstă sau folosirea acestuia pentru prestarea unor activităţi cu încălcarea prevederilor legale referitoare la regimul de muncă al minorilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”. Pentru nerespectarea prevederilor privind sănătatea și securitatea în muncă, angajatorul a fost sancționat contravențional cu o amendă de 4000 lei și un avertisment.

Știri despre: , , , ,