Copiii bolnavi de diabet pot fi încadraţi în gradul de handicap grav, indiferent de vârstă

de Stiri Buzau Media
Sursa foto:momjunction.com

Copiii cu forme grave de diabet zaharat şi cu alte afecţiuni ce determină o deficienţă funcţională de nutriţie pot fi încadraţi în gradul de handicap grav, chiar dacă au vârsta mai mare de şapte ani, potrivit unei hotărâri judecătoreşti definitive.

Sursa foto:momjunction.com

Prin hotărâre s-a anulat, din Ordinul comun al Ministerului Sănătăţii şi al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie nr. 725/12.709/2002, sintagma „grupa de vârstă 0 – 7 ani” din prevederea „Copiii cu diabet din grupa de vârstă 0 – 7 ani care prezintă probleme deosebite de alimentaţie şi administrare a tratamentului se pot încadra în gradul de handicap grav în baza recomandării medicale”. Concret, limita de vârstă pentru încadrarea în gradul de handicap grav, respectiv de şapte ani, valabilă în cazul copiilor cu forme grave de diabet zaharat şi alte afecţiuni ale structurii şi funcţiilor sistemului metabolic, a fost eliminată. Aşadar, şi copiii cu vârste mai mari de şapte ani, care suferă de aceste afecţiuni, pot fi încadraţi în gradul de handicap grav. Anterior acestei sentinţe, copiii cu vârste de peste şapte ani puteau primi doar gradul de handicap accentuat, neputând fi încadraţi la gradul de handicap grav.

Diferenţa dintre aceste încadrări presupunea anumite riscuri pentru sănătatea copiilor, deoarece minorii încadraţi în gradul de handicap accentuat nu beneficiau de aceleaşi drepturi ca cei cu handicap grav. Spre exemplu, copiii bolnavi de diabet, fiind dependenţi de insulină, au nevoie de o permanentă supraveghere. Operaţiunile medicale de dozare a glicemiei şi administrare adecvată a insulinei  sunt prea complicate pentru un copil, aşadar acesta are nevoie de un însoţitor permanent. Însă, până nu demult, copiii mai mari de şapte ani erau încadraţi în gradul de handicap accentuat, astfel că nu aveau dreptul la un însoţitor permanent, ceea ce le putea pune în pericol sănătatea. Totuşi, prin eliminarea limitei de vârstă, toţi copiii care suferă de diabet sau de alte tulburări cronice de metabolism şi nutriţie vor avea dreptul la un însoţitor permanent, întrucât vor putea fi încadraţi în gradul de handicap grav.

Notă: Este vorba de Hotărârea nr. 166/2016 a Curţii de Apel Braşov, care este definitivă și poate fi consultată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 403 din 10 mai 2018.