Dacă nu folosesc voucherele de vacanță, salariații ar putea primi contravaloarea lor în bani sau bonuri de masă

de Stiri Buzau Media

Angajații care nu folosesc voucherele de vacanță primite pentru a acoperi anumite cheltuieli legate de efectuarea concediului de odihnă în țară ar putea primi bani sau tichete de masă în schimbul acestora, potrivit unei inițiative legislative ce a fost pusă recent în dezbaterea senatorilor.

          Această măsura se regăsește în Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, document care a fost înregistrat la Senat pentru dezbatere și care, pentru a se aplica, trebuie să treacă prin mai multe etape, inclusiv să primească votul Parlamentului și să fie publicat în Monitorul Oficial. Astfel, potrivit proiectului de act normativ, salariații care primesc vouchere de vacanță și nu le folosesc în termenul stabilit de legislație vor primi contravaloarea acestora fie în bani, fie sub forma unor tichete de masă.

În cazul în care voucherele de vacanță nu au fost utilizate, angajatorul se obligă să ofere contravaloarea în bani sau în tichete de masă”, se precizează în propunerea legislativă menționată anterior, potrivit avocatnet.ro. După cum stabilește legislația momentului, voucherele de vacanță sunt bilete de valoare care se acordă angajaților pentru acoperirea unor cheltuieli legate de efectuarea concediului de odihnă în stațiunile turistice din țara noastră. Totodată, inițiatorii proiectului de act normativ amintit mai sus semnează o altă propunere legislativă ce a fost pusă în dezbaterea senatorilor în aceeași zi și care vizează transformarea unor beneficii primite de o categorie de persoane din România în tichete de masă.

Vorbim aici, mai exact, despre Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.147/2000 privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern, document ce prevede ca biletele de tren cu preț redus oferite pensionarilor din țara noastră și nefolosite până la sfârșitul anului să fie transformate în tichete de masă. Și acest proiect are nevoie, pentru a se putea aplica, de parcurgerea întregului traseu legislativ (trebuie să fie adoptat de Parlament și oficializat).

Atenţie! Niciunul dintre cele două proiecte legislative NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acestea trebuie să fie adoptate de Parlament, promulgate prin decret prezidențial şi, ulterior, publicate în Monitorul Oficial.