Deși în ianuarie 2017 se hotărâse că programatorii beneficiază de scutirea de impozitul pe venit indiferent de veniturile angajatorului, un act normativ aplicabil din iulie 2017 va desființa această situație. Asta înseamnă că nu la fel de mulți vor mai avea parte de scutire, începând de luna următoare, ci doar cei care lucrează la angajatori cu venituri din crearea de programe pentru calculator de minimum 10.000 de euro pentru fiecare persoană scutită.
De luna viitoare, mai puțini programatori vor beneficia de scutirea de impozit pe veniturile din salarii și asimilate salariilor, potrivit Ordinului comun al ministerelor Comunicațiilor, Educației, Muncii și Finanțelor nr. 409/4.020/737/703 privind încadrarea în activitatea de creare de programe pentru calculator. Actul a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 468 din 22 iunie 2017 și va intra în vigoare la 1 iulie 2017.
De unde se reflectă micșorarea numărului beneficiarilor? Din faptul că acest document introduce o condiție de care programatorii scăpaseră în ianuarie: ei beneficiau de scutire indiferent de cât de mari erau veniturile obținute de angajator din programele pentru calculator. Acum însă, ordinul recent intrat în vigoare îi stabilește ca beneficiari doar pe cei ai căror angajatori au venituri anuale de cel puțin 10.000 de euro pentru fiecare angajat care obține această scutire (obținute în anul fiscal precedent).
Introducerea acestui prag nu este nimic nou. De fapt, noutatea venise în ianuarie, când el fusese eliminat (până la 31 ianuarie fusese în vigoare un act care stabilea pragul la 10.000 de dolari).
Ce contează este ca angajatorul la care ei lucrează cu contract de muncă să aibă în obiectul de activitate crearea de programe pentru calculator, ceea ce înseamnă că angajatorul trebuie să aibă, ca și până acum, unul dintre codurile CAEN 5821, 5829, 6201, 6202 și 6209. De asemenea, angajații trebuie să lucreze cu contract de muncă și să obțină venituri din salarii/asimilate veniturilor, întrucât ordinul nu prevede scutiri pentru alte categorii de venituri decât acestea.
Notă: Potrivit ordinului recent publicat, societățile care au făcut în cursul anului obiectul unei reorganizări, în vederea beneficierii de scutire, sunt exceptate de la îndeplinirea condiției privind realizarea veniturilor pentru anul în care s-a realizat reorganizarea.
Activitatea de creaţie de programe pentru calculator, în sensul prevederilor din Codul fiscal, reprezintă prestarea efectivă a uneia dintre activităţile de creare de programe pentru calculator corespunzătoare ocupaţiilor specifice menţionate în anexa ordinului în scopul realizării unui produs final sau a unei componente a unui produs final, destinat comercializării.
Programatorii nu trebuie să fie licențiați în IT
Întocmai ca vechea reglementare, nici noul act nu le impune programatorilor să aibă o diplomă de specialitate și să fie absolvenți ai unei facultăți cu profil tehnic. Programatorii pot fi absolvenți ai oricărei facultăți, iar posturile pe care aceștia trebuie să le ocupe pentru a beneficia de scutire au rămas aceleași, după cum vom vedea. Concret, ordinul comun stabilește că programatorii trebuie să îndeplinească, în mod cumulativ, următoarele condiții:
- posturile pe care sunt angajaţi corespund listei cuprinzând ocupaţiile menţionate în anexa la ordin, adică:
- administrator baze de date;
- analist;
- inginer de sistem în informatică;
- inginer de sistem software;
- manager de proiect informatic;
- programator;
- proiectant de sisteme informatice;
- programator de sistem informatic.
- postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatică, evidenţiat în organigrama angajatorului, cum ar fi: direcţie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;
- deţin o diplomă acordată după finalizarea unei forme de învăţământ superior de lungă durată sau deţin o diplomă acordată după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă,
- angajatorul a realizat în anul fiscal precedent şi a înregistrat distinct în balanţele analitice venituri din activitatea de creaţie de programe pentru calculator.
De asemenea, prevederile ordinului nu se aplică doar cetățenilor români care lucrează în programare, ci și cetățenilor străini ai celorlalte state membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Elveției, cu condiția ca diplomele lor să fie echivalate așa cum prevede legea română.
Ce acte sunt necesare pentru scutirea de la plata impozitului pe venit?
Pentru încadrarea angajaților în categoria celor care nu plătesc impozitul pe venit vor fi necesare, potrivit actului în discuție, următoarele documente justificative:
- actul constitutiv, în cazul operatorilor economici;
- organigrama angajatorului;
- fișa postului;
- copia cu mențiunea „conform cu originalul” a diplomei de studii universitare;
- copia cu mențiunea „conform cu originalul” a contractului individual de muncă;
- statul de plată întocmit separat;
- comanda internă, aprobată de organul de conducere abilitat al angajatorului, care să ateste procesul de creare de programe pentru calculator;
- balanța analitică în care să fie reflectate distinct veniturile din activitatea de creare de programe pentru calculator.
Dosarul care cuprinde aceste documente se va păstra la sediul angajatorului în vederea controlului, potrivit ordinului, iar dacă angajatorul va alege să le păstreze în format electronic, atunci ele trebuie să poarte semnătura electronică extinsă, așa cum prevede legislația în materie. De asemenea, angajatorul va trebui să întocmească separat statul de plată pentru angajații care beneficiază de scutirea de impozitul pe venit.
În fine, actul mai prevede că scutirea de impozit se va acorda lunar, ca și până acum, numai pentru veniturile salariale/asimilate salariilor, în baza unui contract de muncă. Așadar, cei care prestează activitatea de programare ca persoană fizică autorizată, spre exemplu, sau printr-un altfel de contract decât cel de muncă, nu vor beneficia, așa cum nu au beneficiat nici până acum, de scutirea la impozit.