Depresia de duminică

de Stiri Buzau Media

Ideea începerii unei noi săptămâni reușește să umbrească adesea ultimele ore de weekend. Ziua de luni este considerată de majoritatea oamenilor ca fiind mai neplacută și mai dificil de parcurs deoarece este asociată cu reluarea responsabilităților de serviciu sau cu reîntâlnirea cu stresul și termenele limită. 

Psihoterapeutul Monica Burcea de la Centrul de Terapie prin Ras Mandarin ne spune cum se manifestă Sindromul de duminică seara și ce trebuie să facem pentru a-l evita. Pe măsură ce începutul unei noi săptămâni de muncă se aporpie, majoritatea oamenilor intră într-o stare de încordare sau de tristețe, de apatie care îi împiedică să se poată bucura de finalul de week-end.

Este vorba despre senzația „pierderii libertății”, trăire ce se transformă în zilele de vineri după-amiază în senzația de „recâștigare a libertății”. Din acest motiv rețelele de socializare abundă în zilele de Luni de mesaje apatice de genul „iar e luni..” iar în zilele de Vineri de mesaje vesele „Uraaa, e week-end.” Apatia de duminică seara nu este o depresie propriu-zisă și nu trebuie să ne alarmeze însă, este indicat ținem cont de intensitatea acestei trăiri deoarece ne poate oferi indicatori realiști despre gradul de satisfacție la locul de muncă și despre cât de intens resimțim stresul.

Dacă după-amiezele de duminică vin împreună cu un grad de tristețe, de blazare care ne influențează programul și relaționarea cu cei din jur, este indicat să fim precauți deoarece, în timp, se poate instala o depresie. O altă urmare a acestor stări specifice sfârșitului de week-end o reprezintă calitatea somnului de duminică spre luni. Cu cât stresul reînceperii unei noi săptămâni de muncă este mai mare, cu atât calitatea somului scade putând merge până la insomnie. Cercetările arată că cei care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte, pe termen lung sunt cu 30% mai predispuși stărilor depresive decât ceilalți.