Din acest an, transportatorii de mărfuri vor plăti taxe de drum mai mari

de Stiri Buzau Media

În curând, tarifele de rovinietă datorate de unii transporatori de marfă aproape că se vor dubla, după cum reiese dintr-un proiect de act normativ pus recent în dezbatere. Creșterea acestora este o obligație pentru statul român, care riscă altfel sancțiuni din partea organismelor europene, din moment ce și-a asumat acum ceva timp să implementeze un tarif de 12 euro/zi pentru transportul de marfă.

Tarifele de utilizare și de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România pe care le plătesc transportatorii de marfă vor crește simțitor, potrivit Proiectului de Ordonanță a Guvernului pentru modificarea anexei nr. 1 la Ordonanța Guvernului nr. 15/2002. Documentul a fost pus recent în dezbatere de Ministerul Transporturilor și urmează să intre în vigoare după ce aprobat de Guvern, la 30 de zile după ce e publicat în Monitorul Oficial.

Cei mai afectați de modificări vor fi transportatorii de marfă cu masa totală admisibilă tehnic (MTMA) mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone. Tariful pe care-l plătesc anual aproape că se va dubla, conform proiectului. Creșterea acestor tarife în viitorul foarte apropiat este aproape o certitudine, întrucât, așa cum scrie în nota de fundamentare a proiectului, România riscă sancțiuni din partea Uniunii Europene dacă nu trece cât mai repede la aplicarea tarifului de 12 euro/zi (trebuia aplicat încă din martie 2014). Diferențele între tarifele actuale și cele din proiect sunt arătate în tabelul de mai jos:

Important! Proiectul nu prevede modificări de tarife nici pentru autoturisme și nici pentru transportatorii de persoane.

De asemenea, în textul proiectului se menționează că tarifele achitate la momentul când noile prețuri vor intra în vigoare își mențin valabilitatea. Adică cei care deja își vor fi achitat tarifele la prețurile mai mici nu vor trebui să plătească nimic în plus la acestea, însă la achiziționarea noilor roviniete vor achita noile prețuri.

  Atenție! Proiectul de ordonanță privind modificarea tarifelor NU se aplică momentan. Acesta trebuie să fie adoptat de Guvern și publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.