Doar perioadele pentru care s-a plătit CAS vor fi considerate vechime în muncă

de Stiri Buzau Media
Sursa foto: pembrokefinancial.co.uk

Din 2021, vor fi considerate stagiu de cotizare doar perioadele pentru care asiguraţilor li s-au plătit contribuţiile pentru pensii (CAS) în sistemul public, potrivit proiectului viitoarei legi a pensiilor, adoptat luni de Senat, în primă Cameră. În prezent, perioadele asigurate sunt cele pentru care s-a datorat CAS, chiar dacă unii angajatori nu virează contribuțiile la stat din rea-voință.

Sursa foto: pembrokefinancial.co.uk

Salariații pentru care nu s-a virat contribuția la pensii de către angajator nu vor putea fructifica respectivele perioade de neplată la stabilirea pensiei, potrivit unei prevederi din Proiectul de lege privind sistemul public de pensii, adoptat luni de senatori. Mai departe, acesta va trebui adoptat și de Camera Deputaților ca să poată intra în vigoare la 1 septembrie 2021. Pentru ca o perioadă de muncă să fie luată în calcul ca stagiu de cotizare, va fi nevoie de plata efectivă a CAS pentru salariatul respectiv – plată care va rămâne, ca acum, în sarcina angajatorului. ,,Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează și plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte”, scrie în proiectul legii pensiilor.

Aproximativ aceeași chestiune e cuprinsă și în actuala reglementare, Legea nr. 263/2010, mai puțin un cuvânt (care face marea diferență!): „perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează și/sau plătesc” este formularea din actuala lege.Cu alte cuvinte, în prezent se consideră vechime perioadele pentru care s-a datorat CAS, chiar dacă aceasta n-a fost plătită, din rea-voință, de către angajator. Din 2021, perioadele pentru care s-a datorat, dar nu s-a plătit CAS nu vor mai reprezenta vechime în muncă. Cerința ca pentru perioadele de cotizare să fie datorată și plătită efectiv contribuția îi va îndemna pe salariați să fie mai prudenți în privința virării contribuțiilor lor.

În practică, există numeroase cazuri în care salariații află după multă vreme că angajatorul doar le-a promis că le virează contribuțiile la pensii, lună de lună, așa cum era obligat prin lege, dar nu a făcut-o, de fapt. Atât de târziu, încât uneori situația nu mai poate fi nicicum remediată. Ministrul muncii a spus că le va pune la dispoziție românilor o aplicație prin care să poată verifica oricând dacă angajatorul le virează sau nu contribuția la pensii (similar celei care există acum pentru verificarea calității de asigurat la sănătate). Cei cărora angajatorul nu le-a virat contribuțiile la pensie până acum nu trebuie să-și facă probleme, a ținut să precizeze ministrul, dar din 2021 lucrurile se vor schimba.

De asemenea, a mai precizat ministrul, infracțiunea de stopaj la sursă va apărea, din nou, în legislația fiscală, pentru a încerca descurajarea angajatorilor care nu virează contribuțiile salariaților. „Am ajuns în situația în care anul trecut, înainte de transferul contribuțiilor, am avut 2 milioane de persoane care nu aveau plătite contribuțiile către bugetul de asigurări sociale. De fiecare dată exista deficit pe fondul de pensii și statul trebuia să completeze aceste sume (…) Fac o precizare, pentru ca oamenii să nu se sperie. Ce se întâmplă cu cei care au lucrat în firme de stat și private care nu au avut contribuțiile plătite de-a lungul anilor. Am spus că până în 2021, legea acţionează ca până acum, în sensul că chiar dacă nu s-au plătit aceste contribuții și doar s-au datorat, nu e afectat salariatul, i se va lua în calcul vechimea la pensie. După 2021, toată lumea va trebui să aibă contribuțiile datorate și plătite, ca să i se recunoască vechimea la pensie. Dacă nu, nu va mai beneficia la pensie de calculul anilor pentru care nu s-au plătit contribuțiile respective (:..) De acum încolo, ne vom asigura că angajatul poate intra pe site-ul Casei, să vadă numărul de puncte acumulate și dacă banii de contribuții sunt plătiți de angajator. Atunci pot interveni instituțiile statului, care vor penaliza angajatorul, inclusiv din punct de vedere penal”, a precizat ministrul.

Atenție! Proiectul noii legi a pensiilor NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare în septembrie 2021, acesta trebuie adoptat de Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.