Jandarmii buzoieni au fost sesizați azi noapte prin S.N.U.A.U. 112 de faptul că doi turiști, care faceau parte dintr-un grup de 20 de persoane, s-au rătăcit în zona Penteleu. Grupul a plecat din zona stației meteo situată pe vârful Penteleu înspre pensiunea Varlaam, iar după aproximativ 2 ore de mers pe traseul montan și-au dat seama că au uitat un aparat foto în zona stației meteo, context în care doi bărbăți din grup, de 40 de ani, respectiv de 25 de ani s-au întors pentru a-l recupera.
Cele doua persoane plecate pe traseu nu au mai ajuns la pensiune, nu s-a putut lua legatura cu ei telefonic, motiv pentru care, după circa 3 ore de la momentul despărțirii de grup a fost efectuat apelul 112. În jurul orei 01.00, echipa de jandarmi montani din cadrul postului Nehoiu a început căutarea celor două persoane, cu sprijinul altor doi membri ai grupului de turiști.
Cele 2 persoane au fost găsite de jandarmi în jurul orei 05.00, la aproximativ 9 km de localitatea Varlaam, în zona ,,Cernatu”, aceștia rătăcindu-se pe drumul de întoarcere către pensiune, la o răscruce de drumuri deviind de la traseul marcat. În acest moment persoanele se afla la pensiunea Varlaam, fara probleme medicale.
Inspectoratul de Jandarmi Județean Buzău reamintește turiștilor recomandările generale referitoare la deplasările în zona montană:
- Înainte de a pleca în excursie, să se informeze asupra itinerariului propus, gradului de dificultate, starea vremii, condiţiile climatice locale;
- Să plece pe munte doar cu echipament adecvat,lanternă, rucsac, trusă de prim ajutor;
- Să nu riște să plece singuri la drum. Iar în situația în care fac parte dintr-un grup, să nu se îndepărteze de acesta, fiind recomandată în astfel de situații apelarea la un ghid local sau stabilirea unui lider de grup care să verifice permanent prezența tuturor membrilor.
- Să informeze cabanierul asupra traseului ales şi să se înscrie în registrul de trafic al turiştilor, lăsând datele de contact în acesta;
- Să aleagă traseele în funcţie de pregătirea fizică, tehnică şi psihică a celui mai slab din grup;
- Să folosească numai traseele marcate. Să urmărească marcajele de pe traseu;
- În cazul apariţiei dificultăţilor pe traseu sau a înrăutăţirii vremii, să se retragă la cea mai apropiată cabană;
- Să apeleze cu încredere la patrulele de jandarmi montane și să respecte indicaţiile acestora;
- Să nu consume băuturi alcoolice înainte sau în timpul practicării sporturilor montane sau a drumeţiilor;
- Să nu deterioreze amenajările turistice, marcajele sau indicatoarele.
În caz de accident, să anunțe situația prin S.N.U.A.U. 112, specificând următoarele:
- datele de identificare ale persoanei care anunţă;
- ce s-a întâmplat;
- câte persoane au nevoie de ajutor;
- unde sunt persoanele aflate în dificultate;
- când s-a produs accidentul.