Ingrediente:
- 200 g cătină
- 150 ml apă
- 300 g mere
- 200 ml apă
- 150 g zahăr
- 1 lingură Gel Fix 2:1 ( se poate și fără- este opțional)
- miez răzuit de păstaie de vanilie circa 1 cm (sau jumătate fiolă esență de vanile)
Preparare Dulceață de cătină
Cătina se pune la fiert în 150 ml apă pentru 10 minute. Merele tăiate în patru (îndepărtăm cotorul cu semințe) se fierb în 200 ml apă împreună cu 100 g zahăr până devine un sirop mai gros. Cătina fiartă o dăm prin blender (robot de bucătărie, sau folosim mixerul vertical) apoi îl dăm printr-o sită deasă. Merele fierte cu siropul format se dau și ele prin blender după care se amestecă cu cătina pasată. Se pune înapoi pe foc, adăugăm miezul de vanilie sau esența de vanilie și 50 g zahăr amestecat în prelabil cu 1 lingură de Gelfix 2:1. Lăsăm să fiarbă 5 minute după care punem dulceața rezultată în borcănele.