Atunci când intri în holul mare al Primăriei Buzău și ești întâmpinat de acordurile unei muzici de calitate, poți fi sigur că vei fi martorul unui eveniment de înaltă ținută. Și dacă mai adăugăm și personalitățile prezente la această festivitate, în mod cert se conturează tabloul unui episod fără precedent. Vorbim aici despre ceremonia acordării titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Buzău, pentru trei somităţi buzoiene din lumea medicală. Sala ,,Nicu I. Constantinescu” a Primăriei Buzău, acolo unde a avut loc evenimentul, s-a dovedit a fi neîncăpătoare.
Zeci de invitați de renume, – parlamentari buzoieni, membri ai Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, consilieri prezidențiali, secretari de stat și medici cunoscuți, în frunte cu profesorul Irinel Popescu, prefecții județelor Buzău, Brașov și Constanța, profesori, rude și prieteni – au ales să fie prezenți la Buzău, pentru a le fi alături celor trei noi Cetățeni de Onoare ai orașului nostru. Ne referim aici la general-maior medic, conferenţiar doctor Florentina Ioniță-Radu – director general – comandant al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”; conferenţiar universitar doctor Carmen Orban – manager al Institutului Clinic Fundeni şi profesorul universitar doctor Călin-Petru Tătaru – medic primar oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti.
,,Buzăul are cetățeni de onoare de foarte mare valoare. Iată astăzi avem trei doctori faimoși, doi dintre doctori – cele două doamne Florentina Ioniță-Radu și Carmen Orban, directorii celor mai mari două spitale din România. Este un lucru excepțional, plus Călin-Petru Tătaru care este un eminent doctor oftalmolog, fiul eminentului medic chirurg, Petre Tătaru. Trebuie să ne aducem comunitatea acasă, chiar dacă unii dintre ei trăiesc în altă parte și în alte țări, trebuie să-i ținem aproape, pentru că o comunitate care nu-și prețuiește valorile, nu are viitor”, a menționat primarul municipiului Buzău, Constantin Toma.
Emoțiile cred că au fost deopotrivă atât de partea organizatorilor, a celor 3 distinși medici, cât și a tuturor celor prezenți. În timpul ceremoniei au luat cuvântul fostul profesor şi director al Colegiului Național ,,B.P. Hasdeu”, Cezar Dumbravă, consilierul prezidențial Diana Păun, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica, generalul Gheorghiță Vlad, profesorul Irinel Popescu, senatorul Lucian Romașcanu, consilierul municipal Constantin Florescu și cei trei Cetățeni de Onoare ai municipiului Buzău.
Pe durata întregului eveniment, am putut observa un lucru care poate a fost trecut cu vederea de către cei prezenți, sau poate nu i s-a oferit prea multă importanță. Deși aveam în fața ochilor somități din lumea medicală, discursurile și atitudinea lor denotau multă modestie, dar și demnitate în același timp. Cei trei cetățeni de onoare erau animați de o bucurie și o emoție greu de descris. Ei au recunoscut cu modestie că primirea acestui titlului onorific a fost o reală surpriză și că va avea ca urmare o legătură și mai strânsă cu Buzăul. Pe de altă parte, au recunoscut că școala buzoiană a fost cea care le-a dat aripi și i-a format ca intelectuali și ca oameni.
,,Sinceră să fiu, nu m-am așteptat la așa ceva. Nu m-am gândit niciodată că pot să fiu un cetățean de onoare al orașului Buzău, dar în tot ceea ce am făcut, încă de când m-am născut pe aceste locuri, pentru mine acest oraș este deosebit. Este un lucru onorant și poate că reprezintă o încununare profesională, poate a calităților…Ideea este că dacă nu erau aici niște oameni care să recunoască niște valori, și mă refer și la colegii alături de care am fost astăzi cetățean de onoare, poate că acest lucru nu se întâmpla. (…) Sunt absolventa Școlii nr. 11, care m-a format în ceea ce înseamnă structura mea de intelectual, ca să spun așa, pentru că a fost și sunt convinsă că este și acum o școală deosebită, cu niște profesori extraordinari. Și acum când mă gândesc la gramatică, mă gândesc cum preda doamna Busuioc gramatica, sau reperele de istorie au fost atunci în minte mea. Acolo îi datorez foarte mult doamnei profesoare de chimie Gușă, care din păcate nu mai este printre noi. La nivelul liceul Hasdeu, așa cum a spus domnul profesor Dumbravă, m-a marcat foarte mult și a fost o personalitate alături de care am vrut să fiu și pentru care am vrut să dau totul. Am participat la olimpiade naționale, unde am luat locul I, locul II. În același timp, doamna profesoară Prodan, domnul profesor Iacob, domnul profesor Ciocâlteu au fost oameni cărora le datorez foarte multe lucruri”, a declarat general-maior medic, conferenţiar doctor Florentina Ioniță-Radu, director general – comandant al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”.
,,Trebuie să vă mărturisesc faptul că școala din Buzău ne-a dat aripi, ne-a coagulat și ne-a învățat să fim buni și să ne dorim să fim cei mai buni în domeniile noastre. De aceea, cu toții știm că în diverse domenii, toți am ajuns celebri. Buzăul a dat de la premieri, vicepremieri, miniștri, parlamentari, până la doctori celebri, inclusiv Premiul Nobel. Noi suntem o comunitate care ne întâlnim frecvent în București și ne numim ,,buzoieni”. Acești buzoieni, de fiecare dată când ne întâlnim, ne gândim cum să facem alte lucruri mai bune pentru țara noastră. Eu cred că spiritual ăsta de națiune, de unitate, ni l-a dat Buzăul. Eu nu pot decât să fiu copleșită că vin de aici, mă trag de aici și facem ce facem și ne întoarcem cu toții aici. (…) Este o emoție pe care am avut-o astăzi, pentru că este de fapt o recunoaștere a faptului că noi, buzoienii, vrem să facem lucruri bune și Buzăul știe acest lucru. Pentru mine este o bucurie, că știți cu toții că eu sunt acolo și oricând pot să fac un lucru bun pentru Buzău și am să-l fac fără doar și poate”, a menționat vădit emoționată, conferenţiar universitar doctor Carmen Orban, manager al Institutului Clinic Fundeni.
,,Acest titlu încununează oarecum o activitate care este destul de laborioasă, care durează de multă vreme și care a fost pusă, cel puțin în cazul de față, în slujba comunității și cu siguranță va fi astfel și de acum încolo, nu renunțăm așa de ușor. (…) De fiecare dată vin la Buzău cu foarte multă dragoste. Asta este un lucru foarte sigur, pentru că dacă nu ar fi fost dorința poate de a continua și drumul deschis de tatăl meu și dacă nu ar fi fost patriotirsmul local, cu siguranță, nu aș fi venit”, a spus la rândul său, profesorul universitar doctor Călin-Petru Tătaru, medic primar oftalmolog la Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice Bucureşti.
În cadrul ceremoniei comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general-maior Gheorghiţă Vlad a citit scrisoarea de recomandare a Şefului Statului Major al Apărării, general Nicolae-Ionel Ciucă care a transmis: ,,(…) Aş sublinia faptul că „prima” este unul din cuvintele care o caracterizează cel mai bine: prima femeie Şef de secţie din cadrul Spitalului Universitar de urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”, prima femeie Comandant al aceluiaşi spital, prima femeie medic avansată în gradul de general de brigadă. Alte calităţi demne de menţionat ale doamnei general sunt onoarea, diplomaţia, disciplina, perseverenţa, dorinţa de perfecţionare continuă, un dezvoltat simţ al datoriei, la care se adaugă excelente calităţi de manager şi comunicator.”
Printre parlamentarii buzoieni care au fost prezenți la acest eveniment deosebit, s-a aflat și deputatul Marcel Ciolacu. Acesta și-a amintit cu nostalgie de momentele care au dus la închegarea unei strânse prietenii care îl leagă de cei trei reputați medici: ,,Toată manifestarea a fost sub egida emoțiilor și domnul primar, și domnii profesori, și toată lumea. Îi felicit, îl felicit și pe domnul primar, felicit și profesorii și părinții că au acești copii. Cu fiecare în parte am avut proiecte comune. Toți trei îmi sunt prieteni foarte buni. Cu doamna general, cu Florentina Ioniță-Radu, am avut un amendament la binecunoscuta ,,perfecta lege a salarizării”. Este foarte reușit și cred că s-a făcut o dreptate în sistemul medical al Armatei și, în timp, acest amendament va demonstra utilitatea și, din nou, la Spitalul Militar va fi o elită. Am avut un proiect comun și cu Călin Tătaru, cred că cel mai de suflet proiect. L-am lămurit împreună pe copilul meu să devină medic. Cu Carmen Orban am crescut împreună, fiind vecini de bloc.”
La finalul evenimentului, după acordarea plachetelor de Cetățean de Onoare, municipalitatea a oferit tuturor participanților un pahar de șampanie și invitația de a revedea liceul în care au învățat, în care s-au format ca oameni și de a participa chiar la o discuție cu elevii Colegiului Național ,,B.P. Hasdeu”.