Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Neron Lupaşcu” al judeţului Buzău a organizat şi desfăşurat joi, 28 septembrie, de la ora 14.00, un amplu exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren cu tema „Managementul situaţiilor de urgenţă create de izbucnirea unui incendiu într-o instituţie medicală – Spitalul Judeţean de Urgență Buzău”. Scenariul exerciţiului a prevăzut producerea unui incendiu într-un cabinet, la etajul 1, din corpul clădirii policlinică, incendiul fiind observat de către o asistentă care a intrat în cabinetul respectiv, la aproximativ 10 minute după inițierea acestuia.
Imediat după observare, cadrele medicale aflate în tura de serviciu au început să acționeze pentru salvarea și evacuarea pacienţilor aflaţi pe holuri şi în cabinetele învecinate. Concomitent cu salvarea şi evacuarea pacienţilor, s-a cerut ajutor personalului auxiliar care a acţionat cu mijloacele iniţiale de primă intervenţie aflate în dotarea spitalului. De la curenţii de aer creaţi din cauza spargerii geamurilor şi a distrugerii uşilor în timp ce se executa evacuarea persoanelor din clădire, incendiul s-a extins cu repeziciune şi la celelalte încăperi.
La ora 13:59 evenimentul a fost anunțat prin S.N.U.A.U. 112, la fața locului fiind concentrate forțe și mijloace specializate pentru gestionarea situației de urgență. După sosirea echipajelor la locului intervenției, în urma executării activităților de recunoaştere, se constată faptul că incendiul se manifestă pe o suprafaţă de aproximativ 120 mp, spațiile aflate la etajele superioare (holuri, casa scării, cabinete, săli de operație, saloane) fiind inundate cu fum. De asemenea, cinci persoane adulte nu s-au putut evacua şi sunt intoxicate cu fum, două dintre acestea fiind inconştiente.
S-a acționat concomitent pentru evacuarea persoanelor surprinse în interior, triajul victimelor, acordarea primului ajutor medical calificat și transportul acestora la unitatea de primiri urgențe, respectiv pentru localizarea și stingerea incendiului. Totodată, s-au asigurat prin forţele de poliție și jandarmerie măsurile de ordine şi siguranţă publică în zonă, inclusiv prin dirijarea traficului rutier sau restricţionarea acestuia şi interzicerea accesului persoanelor şi autovehiculelor neautorizate în zonele de intervenţie. În cadrul exerciţiului au participat aproximativ 110 pompieri, paramedici, medici, asistenţi medicali, poliţişti şi jandarmi, pentru gestionarea situaţiei de urgenţă propuse, fiind dislocate un număr de 27 autospeciale de intervenţie.