EXPERIENȚA DE A FI EUROPARLAMENTAR

de Stiri Buzau Media

      Este exact ceea ce pot spune că au simțit și trăit elevii ambasadori juniori ai Parlamentului European din Colegiul Național ,,M. Eminescu” și Liceul Pedagogic ,,Spiru Haret” Buzău în cadrul Zilei Euroscola, eveniment organizat recent, la Strasbourg. Trei unități de învățământ din municipiul Buzău –  Colegiul Național ,,M.Eminescu, Liceul Pedagogic ,,Spiru Haret” și Colegiul Economic – au participat la proiectul pilot lansat  în  statele din Uniunea Europeană, organizat de Parlamentul European începând din luna februarie 2017. 

Școlile buzoiene au desfășurat activități diverse prin care au promovat Parlamentul European, drepturile omului și cetățenia europeană, campanii de informare pentru promovarea dreptului la  vot la alegerile europarlamentare viitoare, pentru a promova acest drept în rândul tinerilor. În țara noastră, proiectul a fost organizat de Biroul de informare al Parlamentului European din România alături de coordonatorul APDD Agenda 21 București.

Singurele licee din România care au fost alese de către Parlamentul European de la Strasbourg să participe la EuroScola 2017 au fost Colegiul Național ,,Mihai Eminescu” și Liceul Pedagogic ,,Spiru Haret”. Timp de o zi, tinerii au avut rol de europarlamentari. Elevii au pregătit șase teme de actualitate  în Uniunea Europeană: ,,Locuri de muncă pentru tineri, Securitate și drepturile omului, Viitorul Europei, Mediul și energia din surse regenerabile, Asistența pentru dezvoltare, Migrația și integrarea”.  În Parlamentul European, eminescienii alături de colegii buzoieni de la Liceul Pedagogic ,,Spiru Haret” au lucrat în 6 echipe multilingve împreună cu elevii din cele 28 de state ale Uniunii Europene. 

,,În acest mod s-a creat câte o propunere legislativă care s-a dezbătut în sala mare, în plen. Elevii au votat fiecare din cele 6 propuneri legislative, după ce au fost dezbătute, întocmai ca europarlamentarii. A fost un exercitiu democratic ce i-a antrenat în discuții aprinse, argumentări serioase și atitudini pertinente. La una dintre comisii am avut un președinte din Colegiul Național ,,Mihai Eminescu”, pe Viorel Petroiu, elev în clasa a XII a care și-a impus punctul de vedere în comisia lui și a prezentat în plenul Parlamentului European, argumente pentru tema la care a luat parte, la ,,Mediu și energia din surse regenerabile”. Ne-am bucurat de o zi plină în Parlament. Ziua Euroscola i-a pus exact în postura aceasta de europarlamentar. Cred că a fost o experiență extraordinară, mai ales că au și vizitat 7 state și au trecut prin destul de multe orașe importante și capitalele lor” a menționat Daniela Albu, director adjunct al Colegiului Național ,,M.Eminescu” Buzău. 

Un alt moment deosebit a fost cel de prezentare a fiecărui stat și a școlilor de proveniență. Petru Haralambie, elev în cls. a XI-a, din Colegiul Național ,,M. Eminescu” a prezentat cele două școli buzoiene și România. Programul Euroscola reunește periodic elevi de liceu din cele 28 de state membre, oferindu-le ocazia, pe parcursul unei zile, de a afla cum funcționează Parlamentul European, de a se cunoaște între ei, de a-și împărtăși viziunile și așteptările. Evenimentul Ziua Euroscola este organizat la Strasbourg de mai multe ori pe an. Fiecare eveniment reunește peste 500 de elevi din toată Uniunea Europeană.

Știri despre: