Legea prevenirii (cunoscută inițial ca Legea prevenției) acoperă o serie de fapte de natură contravențională (adică pentru care se aplică doar amenzi) ce vizează inclusiv angajatorii. Astfel, dacă se află la prima abatere, angajatorii pot scăpa, începând de luni, doar cu avertisment, de exemplu, pentru încălcarea anumitor reguli de securitate a muncii ori pentru că nu anunță autoritățile despre angajarea beneficiarilor indemnizației de șomaj.
Printre numeroasele fapte ce sunt „iertate” firmelor la prima abatere, conform Legii prevenirii (ce este aplicabilă efectiv abia de luni), se găsesc și unele ce vizează strict angajatorii. De aceea, prezentăm șase dintre cele mai importante fapte pentru care inspectorii de stat dau doar avertisment, atunci când constată nereguli în domeniul muncii.
- Nu se obține autorizația de funcționare pentru securitatea în muncă
Anterior începerii oricărei activități, angajatorii sunt obligați să obțină autorizația de funcționare pentru securitatea și sănătatea în muncă, potrivit Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006. Neîndeplinirea acestei prevederi se poate traduce printr-o amendă între 5.000 și 10.000 de lei, însă, conform legislației prevenirii, fapta se sancționează prima oară doar cu avertisment.
- Nu se acordă alimentație de protecție
Tot Legea nr. 319/2006 stabilește că angajatorii trebuie să acorde gratuit alimentație de protecție, atunci când condițiile în care muncesc salariații impun acest lucru. De asemenea, firmele trebuie să asigure gratuit și materialele igienico-sanitare. În caz contrar, amenzile pot fi de minimum 3.000 de lei și de maximum 6.000 de lei. Faptele sunt iertate de-acum la prima abatere.
- Nu se fac rapoarte privind accidentele de muncă
În situația în care lucrătorii unui angajator sunt implicați într-un accident de muncă, acesta trebuie să pregătească un raport pentru autorități, după cum se mai arată în Legea securității și sănătății în muncă. Neglijarea obligației, ce poate fi sancționată cu amenzi între 2.000 și 4.000 de lei, este acoperită, de asemenea, de Legea prevenirii.
- Joburile vacante nu sunt comunicate autorităților
O altă contravenție acoperită de legislația prevenirii este necomunicarea, de către angajatori, a locurilor de muncă vacante în cinci zile lucrătoare de la vacantarea acestora. Conform Legii nr. 76/2002, firmele trebuie să comunice informațiile agenției județene de muncă din raza sediului, altfel riscă o amendă de la 3.000 la 5.000 de lei.
- Nu sunt anunțate autoritățile despre angajarea șomerilor
Legat tot de Legea nr. 76/2002, angajatorii care aduc la firmă persoane care primesc ajutorul de șomaj trebuie să anunțe agenția de muncă la care acestea s-au înregistrat, în termen de trei zile. Altfel, amenda aplicabilă este între 5.000 și 10.000 de lei. De astăzi, fapta este iertată la prima abatere.
- Nu este folosită clasificarea ocupațiilor din România
Companiile care nu folosesc clasificarea ocupațiilor din România la completarea documentelor oficiale riscă să fie amendate cu o amendă de la 3.000 la 5.000 de lei. Mai nou, fapta este iertată, la prima abatere, în baza legislației prevenirii.
Notă: Mecanismul prevenirii este unul destul de simplu. Mai întâi, agentul constatator încheie un proces-verbal prin care aplică avertismentul, iar la acest document se anexează un plan de remediere. Planul conține atât măsuri de remediere a faptelor săvârșite, cât și un termen de remediere de maximum 90 de zile calendaristice. După expirarea termenului de remediere, personalul de control revine pentru verificări. Dacă neregulile au fost rezolvate până atunci, angajatorul scapă de amendă, iar în caz contrar este sancționat. Totuși, un contribuabil nu poate să scape cu avertisment dacă încalcă legea și a doua oară, în termen de cel mult trei ani.