FĂRĂ ATELAJE ȘI CĂRUCIOARE ÎN MUNICIPIUL BUZĂU

de Stiri Buzau Media

    Primarul Constantin Toma urmează să înainteze spre aprobare, în ședința Consiliului Local Municipal din luna septembrie, un proiect de hotărâre potrivit căruia se interzice utilizarea în municipiul Buzău a vehiculelor cu tracţiune animală cât şi a ca celor trase sau împinse cu mâna pentru transportul deşeurilor, precum si colectarea sau ridicarea de către persoane neautorizate a deşeurilor de orice natură depozitate la platformele de colectare a deşeurilor menajere din oraș.

Cei care nu vor respecta prevederile hotărârii urmează să fie sancționați de către polițiștii locali cu amenzi cuprinse între 400 lei la 1000 lei. Totodată operaţiunile de ridicare, transport şi depozitare atât a vehiculelor, precum şi a deşeurilor, se fac de către RER Ecologic Service Buzău. Pentru recuperarea vehiculului, proprietarul acestuia va achita pe lângă amendă, tariful de ridicare şi transport în valoare de 400 lei de vehicul.

Persoana amendată poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul-verbal. De asemenea, vehiculele depozitate şi nerestituite deţinătorilor potrivit prezentei hotărâri în termen de 30 de zile de la data procesului-verbal de predare-preluare, vor fi considerate bunuri abandonate şi valorificate în conditiile legii. Dacă aceste bunuri nu pot valorificate după trecerea termenului, atunci acestea vor fi distruse.

Totodată, la toate platformele de colectare a deşeurilor menajere din municipiul Buzău, se vor monta placuţe de avertizare cu înscrisul ,,Interzis ridicarea de către persoane neautorizate a deşeurilor de orice natură”. În expunerea de motive, primarul Buzăului explică faptul că orașul este în continuă dezvoltare iar punerea în aplicare a acestui proiect ar duce la îmbunătăţirea imaginii municipiului Buzău, precum şi conservarea si protecţia mediului înconjurător.

,,Având în vedere că municipiul Buzău este unul din marile municipii ale României, ca un oraş a cărui activitate economică se bazează în principal pe industrie şi servicii, fiind în continuă dezvoltare si modernizare, considerăm ca oportună respectarea prevederilor art. 71, alin. (1) din O.U.G nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicată, precum şi a prevederilor H.G. nr. 1061/2008 privind transportul deşeurilor periculoase şi nepericuloase pe teritoriul României. Argumentăm punctul de vedere pe următoarele considerente:

-municipiul Buzău nu are activitate economică cu pondere în agricultură, producătorii particulari care-şi desfac produsele agricole în pieţele autorizate se deplasează în majoritate cu mijloace auto;

-atât vehiculele cu tracţiune animală, cât şi vehiculele trase sau împinse cu mâna, încarcă şi transportă deşeuri provenite de la animalele de casă şi din construcţii de la diferiţi cetăţeni de pe raza municipiului Buzău inclusive din zona centrală şi le abandonează pe domeniul public, în zonele periferice din municipiul Buzău;

-arterele de circulaţie existente sunt deja aglomerate şi circulaţia vehiculelor cu tracţiune animală, cât şi a celor împinse sau trase cu mâna, nu fac decât să îngreuneze deplasarea autovehiculelor pe străzile municipiului Buzău.

Un prim pas în realizarea celor prezentate îl reprezintă aprobarea unei hotărâri de consiliu local care să cuprindă prevederi explicite şi neechivoce care să sancţioneze atât persoanele care circulă cu vehicule cu tracţiune animală, cât şi a celor trase sau împinse cu mâna, care nu  respectă măsurile aprobate de administraţia publică locală privind protecţia mediului şi regimul de depozitare a deşeurilor. Introducerea unor astfel de prevederi legale ar avea drept consecinţă îmbunătăţirea imaginii municipiului Buzău, precum şi conservarea si protecţia mediului înconjurător” se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

Știri despre: