Fermele buzoiene au scăpat de pesta porcină, chiar înainte de sărbători

de Stiri Buzau Media

Vești bune pentru buzoieni chiar înainte de sărbătorile de iarnă. Nicio fermă de porci din județul Buzău nu se mai află sub restricții din cauza virusului pestei porcine africane, iar crescătorii pot vinde din nou animale.

În ultimele zile, în județ au fost stinse 15 focare de pestă porcină după ce nu s-au mai înregistrat cazuri noi. În prezent, mai sunt active 27 de focare, însă toate în gospodării cu efective mici de animale. Acesta este și cel mai mic număr de focare din ultimele luni bune.

Deoarece focarele au fost închise, în fermele unde întregul efectiv de porci a fost sacrificat se poate trece la repopulare.

Și pentru că nu mai este așa mult până la Crăciun, când toți românii au pe masă bucate alese din carne de porc, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare Buzău atrag atenția că porcii nu pot fi cumpărați de oriunde, din gospodării, ci doar din ferme autorizate. Gospodarii riscă amenzi de la 20 de mii la 40 mii de lei, dar și confiscarea cărnii fără aviz sanitar veterinar dacă sacrifică și vând porci clandestin.

 

Știri despre: