Fermierii buzoieni, interesați de ,,Programul Tomata 2018”

de Stiri Buzau Media

Reprezentanții Direcției Agricole Buzău spun că, în primele două luni ale acestui an, au înregistrați în baza lor de date aproximativ 450 de beneficiari ai Programului Toamata 2018. Specialiștii sunt extrem de optimiști privind creșterea numărului de fermieri care vor primi acest sprijin financiar, ținând cont de faptul că aceeași cifră de beneficiari era înregistrată pe tot parcursul anului 2017. Pentru Programul Tomata 2018, au depus cereri de ajutor de minimis la Direcţia Agricolă Judeţeană Buzău și mulți tineri.

[bs-quote quote=” Din cei care au depus dosare sunt, pe categorii de vârstă, începând de la 18 ani până la 67 de ani. Asta este un lucru îmbucurător pentru că atât pentru cei tineri care, iată, cultivarea legumiculturii fiind și o tradiție la nivel de Buzău, avem speranța că se relansează această ramură. Necesarul de legume îl avem într-un fel asigurat prin acești tineri care, de ce să nu spunem corect, avem nevoie de tineri să rămână la locurile lor în țară, la noi în Buzău pentru a continua această tradiție veche care în Buzău o știm de mai bine, de sute de ani. ” style=”default” align=”center” author_name=”Cosmin Florea ” author_job=” director Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Buzău” author_avatar=”http://buzaumedia.ro/wp-content/plugins/blockquote-pack-pro/img/other/steve-jobs.png”][/bs-quote]

Cei mai mulți dintre fermierii care s-au înscris în programul de susţinere a produselor autohtone fac parte din bazinele legumicole deja cunoscute, însă există și cereri de ajutor de minimis în premieră.

[bs-quote quote=”Bazinele tradiționale sunt Glodeanu Sărat, Mărăcineni, Mihăilești și de ce nu, avem și surprize plăcute. Au început cultivarea legumelor și spre zona colinară, vorbim aici de Tisău și Măgura. Oamenii au înțeles că pot aduce un profit, nu ușor dar destul de sigur și cu impact social pozitiv. ” style=”default” align=”center” author_name=” Cosmin Florea” author_job=” director Direcţia pentru Agricultură a Judeţului Buzău” author_avatar=”http://buzaumedia.ro/wp-content/plugins/blockquote-pack-pro/img/other/steve-jobs.png”][/bs-quote]

Valoarea ajutorului de minimis în cadrul Programului Toamata 2018 este de 3.000 euro de beneficiar pe an. Pentru a fi eligibil, legumicultorul trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu tomate în spaţii protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator inscripţionată ,,Program susţinere tomate, 2018”, să obţină o producţie de minimum 2 kg de tomate pe mp şi să facă dovada producţiei realizate prin documente justificative privind comercializarea producţiei.