Un proiect de act normativ aflat la Senat prevede că angajatorii care ignoră sancțiunea sistării activității dispusă de inspectorii de muncă pentru cazurile de muncă nedeclarată vor risca să ajungă după gratii. Asta înseamnă că, cei care își vor relua activitatea ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic vor risca să primească o pedeapsă cu închisoarea sau o amendă penală. Acest proiect de lege privind aprobarea ordonanței de modificare a Codului muncii nu se aplică la acest moment. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie votat în ambele Camere ale Parlamentului, aprobat prin decret de șeful statului și mai apoi să fie publicat în Monitorul Oficial.
Potrivit avocatnet.ro, prin modificările aduse vara aceasta ,,Codului muncii de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 53/2017 s-a prevăzut ca inspectorii muncii să aplice complementar, pe lângă amenzile de zeci de mii de lei, și sancțiunea sistării activității locului de muncă supus controlului, atunci când se găsesc cazuri de muncă nedeclarată. Desigur, după remedierea problemelor și plata amenzilor, activitatea firmei poate fi reluată, conform Codului. Pentru ce fapte, mai exact, se aplică această sancțiune: pentru primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract, pentru primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în Revisal cel târziu în ziua anterioară începerii activității, pentru primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul suspendat și pentru primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit cu timp parțial.
Acum însă, OUG nr. 53/2017 se află în Parlament pentru a fi aprobată de către aleși, așa cum se întâmplă cu toate ordonanțele de urgență. Momentan, Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 53/2017 se află la Senat și este propus spre votare cu o serie de amendamente aduse în cadrul comisiilor. Unele dintre amendamente se referă și la această sancțiune complementară a închiderii activității firmei până la remedierea problemelor. După ce va fi votat de senatori, proiectul va merge și la deputați, aceștia având votul final în privința proiectului. În orice caz, eventualele modificări se vor aplica doar după ce actul e publicat în Monitorul Oficial.
Ce propun senatorii, mai exact? În primul rând, ca aplicarea sancțiunii complementare a sistării activității să nu se mai facă obligatoriu, ci să fie lasată la opțiunea inspectorului de muncă (schimbarea din ,,inspectorul de muncă dispune” în ,,inspectorul de muncă poate dispune”). În al doilea rând, s-a propus introducerea unei sancțiuni penale pentru angajatorii care ignoră cele dispuse de inspectorii de muncă și își reiau activitatea ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Concret, reluarea activității fără remedierea problemelor și fără plata amenzii se va putea pedepsi cu închisoarea sau amenda penală.
,,Reluarea activității cu nerespectarea alin. 5 (adică fără achitarea amenzii în condițiile legii și fără remedierea deficiențelor ce au dus la sistarea activității – n.red.) constituie infracțiune și se sancționează cu închisoarea de la unu la 2 ani sau cu amenda penală”, se prevede în amendamentul propus la Senat. Dacă facem referire strict la pedepsele cu închisoarea, cea mai mare sancţiune pe care o poate primi un angajator la ora actuală, pentru încălcarea gravă a legislaţiei muncii, este să ajungă după gratii timp de trei ani”.