Firmele private vor trebui să țină din nou evidența datoriilor, altfel vor risca amendarea

de Stiri Buzau Media

După ce astă-vară parlamentarii au eliminat obligația firmelor private de a ține evidența datoriilor mai vechi de 30 de zile, Guvernul vrea s-o reintroducă. Asta reiese dintr-un proiect de lege lansat miercuri, în dezbatere publică de către Ministerul Economiei, care mai fusese publicat în dezbatere și în ianuarie 2018, dar sub formă de proiect de ordonanță.

Măsura pregătită de Executiv este inclusă într-un Proiect de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/1999 privind unele măsuri pentru prevenirea incapacității de plată, cu modificările și completările ulterioare. Actul a fost lansat miercuri în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Economiei, deși mai fusese publicat și în ianuarie 2018, dar sub formă de proiect de ordonanță. Practic, adoptarea unei legi presupune un traseu legislativ mult mai lung decât cel al unei simple ordonanțe. Firmele private vor avea din nou obligația de a ține evidența datoriilor mai vechi de 30 de zile, nu doar cele cu capital de stat, așa cum se întâmplă acum. Însă numai dacă datoriile sunt de cel puțin 10.000 de lei. În caz contrar, acestea vor risca amenzi de câteva mii de lei. „Persoanele juridice cu sediul în România, indiferent de forma de organizare si de tipul de proprietate, au obligația de a întocmi situația privind facturile restante mai mari de 10.000 lei individual sau cumulând 10.000 lei pe același creditor/debitor și mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii fiscale sau de la scadență, dacă scadența este clar specificată, către orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoană juridică, după caz, cu sediul în România”, este explicat în proiectul de lege.

În momentul de față, obligația revine numai companiilor cu capital minoritar, majoritar sau integral de stat, după ce firmele private au fost scutite de aceasta, începând din iulie 2017, prin intermediul Legii nr. 155/2017. Totodată, acum nu se face referire la niciun plafon până la care intervine obligația ținerii evidenței. „Având în vedere utilitatea incontestabilă a acestui sistem național de compensare a datoriilor și creanțelor, de interes public, unic în România, dovedită în cei 20 de ani de funcționare non-stop prin valoarea arieratelor diminuate de circa 53,8 miliarde de euro (calculat la un curs mediu de 4,5 lei/euro) și având în vedere necesitatea ca toți operatorii economici să aibă acces la sistemul național, se impune revenirea la reglementarea în sensul în care acesta să se adreseze tuturor operatorilor economici cu sediul în Romania, indiferent de forma de organizare sau tipul proprietate”, își motivează demersul inițiatorii proiectului de lege. Conform documentului, evidența va cuprinde în continuare informațiile cerute în prezent, adică:

  • elementele de identificare a calității de debitor:
  • denumirea, sediul social și codul fiscal;
  • denumirea, sediul social și codul fiscal ale creditorului;
  • numărul, data emiterii, scadența, dacă este clar specificată, valoarea și soldul facturii ce urmează să fie plătită creditorului;
  • elementele de identificare a calității de creditor:
  • denumirea, sediul social și codul fiscal;
  • denumirea, sediul social și codul fiscal ale debitorului;
  • numărul, data emiterii, scadența, dacă este clar specificată, valoarea și soldul facturii ce urmează să fie încasată de la debitor.

Evidența datoriilor trebuie transmisă online, prevede actualmente OUG nr. 77/1999, la o adresă specială, pentru includerea acesteia în procedura de compensare a datoriilor neplătite la termenele scadente. Evidența trebuie actualizată de firme în decurs de o zi lucrătoare de la apariția oricărei modificări. Netransmiterea evidenței datoriilor mai vechi de 30 de zile în termenul respectiv poate aduce firmelor (deocamdată celor cu capital de stat) o amendă de la 1.000 la 5.000 de lei.

Atenție! Proiectul de lege nu se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.