FONDURI EUROPENE PENTRU INCUBATOARE DE AFACERI

de Stiri Buzau Media
Sursa foto:long-way.eu

 

Sursa foto:long-way.eu

Ministerul Dezvoltării Regionale a publicat recent, calendarul orientativ al finanțărilor pe care mediul privat, alături de instituțiile publice, le vor putea accesa pentru finanțarea unor domenii de activitate variate, fiind pus accent, printre altele, pe crearea unui mediu propice în care ideile de afaceri să se dezvolte. Potrivit avocatnet.ro, până la finalul ,,lunii martie 2018, se vor putea accesa aproximativ 110 milioane de euro pentru înființarea unor incubatoare de afaceri, beneficiarii finali fiind întreprinderile nou-înființate, care vor fi susținute în primii trei ani de la înființare prin oferirea unor spații în care să își desfășoare activitatea, dar și prin servicii suport pentru afaceri.

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAPFE) a publicat un calendar orientativ al tuturor programelor de finanțare ce vor fi lansate în luna decembrie a acestui an, precum și în cursul anului viitor. Din cele peste 120 de operațiuni ce vor avea sesiuni de depunere a proiectelor în perioada următoare, în perioada următoare vor fi lansate două apeluri de proiecte dedicate sprijinirii afacerilor debutante, prin oferirea unor servicii suport integrate.

Oportunitatea de finanțare va fi oferită prin intermediul Programului Operațional Regional, axa prioritară 2 – Îmbunătățirea competitivității întreprinderilor mici și mijlocii. În cadrul acesteia, cele două apeluri de proiecte ce se vor lansa vor beneficia de un sprijin financiar total de 109.950.000 de euro. Fondurile nu pot fi accesate pentru înființarea unor incubatoare de afaceri în regiunea București-Ilfov, astfel că cele două apeluri vizează:

  • regiunea Deltei-Dunării, bugetul total fiind de 9.950.000 de euro;
  • celelalte regiuni ale țării, bugetul total fiind de o sută de milioane de euro.

În cadrul acestei două apeluri de proiecte, beneficiarii eligibili sunt entitățile care își propun înființarea unui incubator de afaceri, indiferent de forma juridică. Cererile de finanțare vor fi înaintate de către entități individuale sau în asociere și care au calitatea de fondator al unui incubator de afaceri. Conform calendarului informativ publicat de către MDRAPFE, aceste fonduri pot fi solicitate de către:

  • autorități publice locale;
  • întreprinderi mici și mijlocii;
  • organizații nonguvernamentale (ONG)

În ce constă ajutorul pentru înființarea unui incubator de afaceri

Ajutorul financiar nerambusabil pentru investiții include cheltuielile de înființare, modernizare, extindere a unui incubator de afaceri, precum și dotarea acestuia cu active corporale și necorporale. Suplimentar decontării acestor cheltuieli, sprijinul nerambursabil vizează și oferirea în cadrul incubatorului a unor servicii suport pentru firmele incubate. Conform calendarului orientativ publicat de către MDRAPFE, solicitanții eligibili vor putea cere bani pentru sprijinirea afacerilor debutante până la finalul lunii martie 2018. Proiectele depuse vor parcurge o etapă de selecție ce presupune:

  • verificarea eligibilității și conformității proiectului;
  • verificarea tehnico-economică;
  • acordarea punctajului.

Punctajul minim solicitat în cadrul acestui apel de proiecte este de 50 de puncte, însă selecția proiectelor se va efectua în ordinea descrescătoare a punctajelor obținute de proiectele declarate conforme și eligibile în cadrul procedurii de selecție.

Un incubator de afaceri sprijină firmele în trei etape

Incubatoarele de afaceri sunt structuri create pentru a oferi sprijin întreprinderilor nou-înființate pentru o perioadă determinată de timp, în primii ani de activitate. Perioada de timp petrecută de o firmă în cadrul unui incubator de afaceri este denumită ciclu de incubare, iar în acest interval beneficiază de o serie de servicii suport, cele mai importante fiind spațiul pentru birouri, suport financiar și servicii de consultanță. Activitățile desfășurate în cadrul unui incubator presupun:

  1. Etapa de pre-incubare (maximum șase luni) este perioada cuprinsă între selectarea viitorului rezident și semnarea contractului de incubare. În această etapă, antreprenorul este sprijinit pentru:
  • identificarea și dezvoltarea ideii de proiect;
  • evaluarea potențialului ideii de afaceri;
  • instruire atât în aspecte generale și specifice (management, proprietate intelectuală etc);
  • elaborarea planului de afaceri.
  1. Etapa de incubare

În această etapă, antreprenorul este sprijinit de la înființarea societății  până la dezvoltarea ei, dar nu mai mult de trei ani de zile, beneficiind de servicii precum:

  • instruire specializată;
  • servicii administrative (recepție, secretariat etc);
  • servicii de contabilitate, juridice și financiare;
  • servicii de marketing și mentorat;
  • servicii suport pentru afaceri, precum: formare profesională, studii de piață, asistență IT, consultanță pentru obținerea de finanțări rambursabile și nerambursabile, consultanță pentru recrutarea de personal;
  • networking;
  • stabilirea strategiei de părăsire a incubatorului;
  • colaborarea continuă între firmele incubate;
  • alte servicii necesare.
  1. Etapa post-incubare

Această etapă este denumită perioadă de acccelerare, activitățile vâzând companii aflate deja în faza de maturitate, fiind capabile să evolueze pe cont propriu. În acest mement, întreprinderea nu mai este găzduită în incubator, dar poate beneficia de pe urma unor servicii precum: sprijin pentru creșterea vânzărilor, introducerea unor invoații etc. Incubatoarele care se concentrează pe această etapă sunt numite acceleratoare de afaceri”.

Știri despre: